Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzień Derby
Autor Wiadomość
tx 
Dżokej

Wysłany: 2023-06-29, 22:21   Dzień Derby

Dzień Derby '23

tx 
Dżokej

Wysłany: 2023-06-29, 22:38   

Dorpat o Derby '23
https://trafnews.pl/2023/06/28/16-koni-zgloszonych-do-westminster-derby-2023-na-sluzewcu-szykuja-sie-niebywale-emocje/
Sylwetki
https://trafnews.pl/2023/06/27/derby-2023-sylwetki-uczestnikow/

słonik 
Dżokej
Kto pyta nie błądzi

Wysłany: 2023-06-30, 15:59   

Przydała by się ankieta
ja stawiam na Westminster Moon, jak 90% graczy. a na niespodziankę LAVENDER BEAUTY.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2023-06-30, 17:33   

https://torsluzewiec.pl/programy-gonitw/
2.07.23 Derby
1. Manwhataman (Fr) 332-111
Mój raceform: 79 kg w skali hg(pol); do czwórki z uwagi na klasę Martina Srneca.
2. Tarik 1217-73
77 kg, idzie po premie dla koni polskiej hodowli.
3. Saanem (IRE) 905-348
dla niej próba przed Oaks.
4. Westminster Moon (IRE) 13-11
85 kg, powinien wygrać.
5. Glady Eagle (IRE) 6-22
66.5 kg, bez szans.
6. Lavender Beauty (IRE) 3370135-6137
jak Saanen.
7.Clyde (Fr) 21113-21
81.5 kg, może pokonać Moona.
8.Green Clover (IRE) 1-13
bez szans.
9.Dom Francisco (FR) 220-223
73 kg, bez szans.
10.Mercury 8616-639
bez szans.
11. Senlis (FR) 311-524
76 kg, do czwórki.
12. Westminser Grey (Fr) 3931- 136
73.5 kg, pacemaker dla Moona.
13. Kalindan 21- 25
75 kg, idzie po premię dla koni polskiej hodowli.
14. Migliore Speranza (IRE) 2121-22
77 kg, nomen omen.
15.Nordminster (GER) -44
nie wiadomo, po co tu idzie.
16. The Clash (FR) 038-182
77.5 kg. za daleko dla niego.
1) raceform (Slu) 82.5 kg (skala hgpol) = 100 lb = 45.5 kg = 90.5 Gag;
2) ten raceform pokazuje najwyższą tegoroczną formę.
3) klacze należy doliczyć 2 kg.
dodane
opinie o szansach z 2 lipca, 11::00
wyniki
https://www.pkwk.pl/langu...ania-wyscigowe/
selekcyjna analiza z 1 lipca Michała Celmera
https://trafnews.pl/2023/07/01/w-jedna-czy-w-druga-i-tak-derby-dla-westminster-analiza-szans-koni-w-derby-2023/

Gość

Wysłany: 2023-07-01, 00:11   

Co człowiek to inny raceform.
Ja przedstawię swój, ale w trochę inny sposób, by uniknąć dyskusji na temat punktu odniesienia. Koń o najwyższym raceform, po uwzględnieniu wagi niesionej w gonitwie, będzie miał 0, a kolejne konie wartości odpowiadające różnicy do lidera.
Clyde 0
Migliore Speranza 1,5
Westminster Moon 2,5
Manwhataman 2,5
The Clash 3,5
Tarik 4,5
Senlis 5
Kalindan 6
Westminster Grey 7
Glady Esagle 10
Dom Francisco 12
Green Clover 15
Mercury 18
Nie oznacza to, że moim faworytem jest Clyde, a jedynie, że wyżej cenię jego bieg w Rulera niż dotychczasowe dokonania dwójki ogierów M. Największy zapas ma według mnie Westminster Moon, który dwukrotnie wygrał łatwo, demonstrując przy tym najlepszą szybkość na finiszu. I to on, razem z klaczą, są moimi faworytami.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2023-07-01, 09:51   

Gość 0:11; Istotna różnica w podanych zestawieniach dotyczy tylko Moona. Mój raceform (=timeform) 85 kg w skali hgpol = 106 funtów w skali angielskiej = 48 kg w skali francuskiej = 94.5 Gag w skali niemieckiej jest bardzo wysoki o tej porze, jak na trzylatka trenowanego tutaj. W jego przypadku nie da się jeszcze ustalić klasy bezpośrednio ze standardowych czasów gonitw. Pośrednim kamieniem probierczym jest dziś Kalindan, z jego wynikiem z Nagr. Iwna: raceform 75 kg + 10 kg (=13 dł) z Nagr. Irandy. Przeliczenie z możliwością popełnienia dużego błędu. Przyjąłem, że jego forma z 30 kwietnia i 10 czerwca jest porównywalna i posłużyła jako yardstick. Co ciekawe jednak raceform 106 funtów pojawił się zaraz po Nagr. Irandy, zanotowany w rubryce przy porannej kawie. Po prostu, miałem wrażenie już bezpośrednio na torze, że oglądałem tej klasy performance. Rzecz jasna, mogę się mylić.
L.

Gość

Wysłany: 2023-07-01, 10:28   

Moja ocena biegów Kalindana z 30 kwietnia i 10 czerwca różni się o 9,5 kg.
30 kwietnia Kalindan pobiegł średnią ćwiartkę w 31,70 sek, a 10 czerwca w 31,02 sek (po niezbędnych korektach pomiędzy czasem zmierzonym i rzeczywistym oraz po odjęciu czasu na start i rozbieg). Różnica w stanie toru wynosiła 0,3, zatem faktyczna różnica to 0,38, czyli 5,5kg. Pozostałe 4 kg wynikają z różnicy dystansów (na 2200 biega się statystycznie wolniej niż na 2000m o 0,1 sek/ćwiartkę) oraz z różnicy w niesionych wagach.
Dodatkowym argumentem za moją wyceną z 30 kwietnia jest klasa koni, które z Kalindanem się ścigały lub biegły dwa wyścigi później na 1800m.
Znów posłużę się metodą różnic:
Westim 0
Skarbie 1
External Power 1
Gangs N'Roses 2
Dark Bullet 2
Mercury 2
Kalindan 2,5
Sprytny Heniek 3
Machu Picchu 3
Khmer 4

Alef
Gość
Wysłany: 2023-07-01, 21:33   

Moje typy na derbową niedzielę:
1-2. Manwhataman, The Clash
3-4. Migliore Speranza. Clyde, Westminster Moon, Tarik, Nordminster;

A teraz krótko dlaczego tak:
Manwhataman - najlepszy papier na tym dystansie (i dalej), najlepszy w Iwna, gdzie ograł czołowe konie
rocznika, czas z nagr. Iwna w porównaniu do czasu z nagr. Jednaszewskiego i podobnym
stanie toru +3,9 sek, najlepszy technicznie dżok na Slu, najlepszy eksterier, ;

The Clash - najlepszy papier w tej stawce, z dystansem zyskuje przewagę nad końmi z którymi przegrał
w karierze, jego forma powinna jeszcze rosnąć, jedyny minus to dosiad w przypadku gdyby
staw kolanowy T.Kumarbeka nie był ok. (nie widzę dobrego zastępcy), A.Wyrzyk już zna
wielokrotnie smak zwycięstwa w Derby.

Migliore Speranza - wielka niewiadoma, nie jest za szybka, podobnie do w/wym ma doskonały papier,
poza tym, jak sama jej nazwa wskazuje - lepsza/najlepsza nadzieja tr. Kozłowskiego

Clyde - przez błąd dżokeja w nagr Mokotowskiej nie został zimowym faworytem na Derby 2023, wiosną
w Rulera swych rywali z rocznika zostawił daleko z tyłu, ma bardzo dużo szybkości, ale też za
ojca Territories, którego Good Gift, jak się okazało dystansu się nie boi, miał 2-tyg przerwy, ale
jest w stawce, będzie próba dystansowa;

Westminster Moon - ma papier trochę gorszy od wymienionych już, z bocznej drogi do Derby, czyli biega
z końmi drugiego, a jak pokazał memoriał nawet trzeciego rzutu i wygrywa sam
jeden, bez walki w sposób nadzwyczajny, nie walczył jednak jeszcze z żadnym z
koni czołówki rocznika, a to duży minus w karierze przed takim biegiem jak Derby,
korespondencyjne porównanie czasów Iwna/Mem.Jednaszewskiego jest na jego
minus, poza tym trochę ciężkawej budowy, dystans też może nie być do końca
po jego stronie, a dżokej choć zmierza po tytuł championa do najlepszych
techników chyba nie należy, w sumie na zwycięstwo, to ma więcej minusów niż
plusów,

Tarik - z dwóch (drugi to Kalindan)w stawce koni polskiej hodowli jest chyba najlepszy, jako 2-latek
lepszy od Manwhatama, The Clash ,Westminster Moon, w tym roku zaimponował w Iwna, czy to
nie przypadkiem krew legendarnej Tabakierki i jej przodków daje o sobie znać, jeżeli by tak się
stało, to w połączeniu z krwią Bush Brave można się spodziewać olbrzymiej niespodzianki;

Nordminster - kurtuazyjnie, bo zwykle goście z Niemiec nie przysyłają outsiderów, choć papier jego
nie powala, ten biegał tylko dwa razy, na podstawie filmów na you tube można chyba
powiedzieć, że jest tępawy bez przyspieszenia końcowego, choć drugi wyścig miał
lepszy niż pierwszy.

Gość

Wysłany: 2023-07-01, 22:47   

Alef, świetnie napisane. Moja prośba do Ciebie: Jak nałożysz na swoje typy filtr, który odsieje konie biegające do tej pory po za twardej bieżni i założysz, że są w jakiś sposób rozbite, to jak zmienią się Twoje typy? I dalej: Jak zaniechasz porównywania czasów, i skupisz się tylko na ocenie klasy, z jaką konie wygrywały, to jak zmienią się Twoje typy? Z góry dziękuję.

C.
Gość
Wysłany: 2023-07-01, 23:42   

Z ocenami poczekajmy, az nasi przyjaciele konie sie wypowiedza....

Gość

Wysłany: 2023-07-02, 07:49   

Kto pojedzie na THE CLASH ?
Temur Kumarbek Uulu ma kontuzję kolana.

Gość

Wysłany: 2023-07-02, 10:16   

Anonymous napisał/a:
Alef, świetnie napisane. Moja prośba do Ciebie: Jak nałożysz na swoje typy filtr, który odsieje konie biegające do tej pory po za twardej bieżni i założysz, że są w jakiś sposób rozbite, to jak zmienią się Twoje typy? I dalej: Jak zaniechasz porównywania czasów, i skupisz się tylko na ocenie klasy, z jaką konie wygrywały, to jak zmienią się Twoje typy? Z góry dziękuję.

Po pierwsze nie wiemy tak na prawdę jaki był stan toru w majowych wyścigach. Gdyby 13.05. było rzeczywiście 3,1 i lekko elast. to Clyde po tym biegu by nie zakulał. Czy 21.05. kiedy rekord toru bił Apollo del Sol, robił to na torze mocno elast. 4,2 ? Tak więc, skoro omawiane konie biegały 10.06. na po raz pierwszy chyba przygotowanym torze (może to zasługa fali krytyki jawnej i nie tylko ) świadczy o tym, że po ewentualnych niedomaganiach zdrowotnych tych koni nie ma śladu. Tak więc jeśli chodzi o moje typy pozostają bez zmian jedynie może z lekką ostrożnością podszedłbym do Clyde.
Oceny szans wybranych koni w Derby, dokonałem na podstawie ich dotychczasowej kariery siły wyścigów w których brały udział, wartości ich konkurentów i aktualnej formy, a porównałem czasy z Iwna i mem. Jednaszewskiego przy okazji, ponieważ ich (czasów) różnice rzucają się w oczy. Tak więc i tym przypadku typy pozostają bez zmian.

Alef
Gość
Wysłany: 2023-07-02, 10:17   

Anonymous napisał/a:

Po pierwsze nie wiemy tak na prawdę jaki był stan toru w majowych wyścigach. Gdyby 13.05. było rzeczywiście 3,1 i lekko elast. to Clyde po tym biegu by nie zakulał. Czy 21.05. kiedy rekord toru bił Apollo del Sol, robił to na torze mocno elast. 4,2 ? Tak więc, skoro omawiane konie biegały 10.06. na po raz pierwszy chyba przygotowanym torze (może to zasługa fali krytyki jawnej i nie tylko ) świadczy o tym, że po ewentualnych niedomaganiach zdrowotnych tych koni nie ma śladu. Tak więc jeśli chodzi o moje typy pozostają bez zmian jedynie może z lekką ostrożnością podszedłbym do Clyde.
Oceny szans wybranych koni w Derby, dokonałem na podstawie ich dotychczasowej kariery siły wyścigów w których brały udział, wartości ich konkurentów i aktualnej formy, a porównałem czasy z Iwna i mem. Jednaszewskiego przy okazji, ponieważ ich (czasów) różnice rzucają się w oczy. Tak więc i tym przypadku typy pozostają bez zmian.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2023-07-02, 11:11   

13.05 i 10.06 stanu toru: szybki do bardzo szybkiego.
21.05 stan toru: dobry.
Alef chyba sporadycznie śledzi tutejsze wyścigi, bo wiadomo,
że zmierzone stany toru w wymienionych dniach były inne niż
w rzeczywistości ze względu na eksperymentalne zmiany w sposobie ich mierzenia.
Bieżnia wyścigowa na torze na Służewca zawsze zachowuje elastyczność, nigdy nie jest twarda.
Stan toru dziś: dobry.

Gość

Wysłany: 2023-07-02, 11:20   

tx napisał/a:
13.05 i 10.06 stanu toru: szybki do bardzo szybkiego.
21.05 stan toru: dobry.
Alef chyba sporadycznie śledzi tutejsze wyścigi, bo wiadomo,
że zmierzone stany toru w wymienionych dniach były inne niż
w rzeczywistości ze względu na eksperymentalne zmiany w sposobie ich mierzenia.
Bieżnia wyścigowa na torze na Służewca zawsze zachowuje elastyczność, nigdy nie jest twarda.
Stan toru dziś: dobry.

Teiks używa angielskiej metodologi do określenie stanu bieżni na Służewcu. W polskiej nomenklaturze nie ma stanu toru szybki ani bardzo szybki. Ani dobry. Patrz przepisy wyścigowe. Eksperymentalne zmiany w sposobie mierzenia to nie były zmiany tylko oszustwo. Bieżnie na Służewcu zawsze zachowuje elastyczność, nie zachowuje jej tylko wtedy, kiedy konie są rozbite po tym, jak po niej biegały. Teiks chyba nigdy nie miał kawałka trawnika i nie, że bez wody każde podłoże nie zachowuje elastyczności. Dzisiaj tor będzie inny niż dobry, ponieważ j.w. - w prawidłach nie ma opcji dobry. A jak Teiks chce używać angielskich skal i nazw to niech jedzie do Anglii, albo niech angielską nomenklaturę wprowadzi w Polsce.

Odpowiedz do tematu