Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
gonitwa 1 w dniu dzisiejszym
Autor Wiadomość
borsuk 
Starszy uczeń

Wysłany: 2022-06-16, 14:20   gonitwa 1 w dniu dzisiejszym

Zawsze, gdy ogladałem wyścigi we Wrocławiu na YT nie byłem pewny gdzie jest celownik, gdyż jest on beznadziejnie oznakowany. Moim zdaniem Pavel Slożil pomylił się, ponieważ przestał wysyłać konia myśląc, że minął już celownik. Jakie jest wasze zdanie?

tx 
Dżokej

Wysłany: 2022-06-16, 22:36   

Pierwszej gonitwy dziś na Partynicach nie widziałem na żywo, w dwóch gonitwach, które oglądałem (Snajper, Fugaz) w końcówkach też byłem zdezorientowany: gdzie jest jest celownik? Podobne wrażenie jest niekiedy na Longchamp, gdzie, jak wiadomo, są dwa celowniki, jeden bliżej, drugi dalej, w zależności od dystansu i trasy.
Z powtórki, którą obejrzałem po refleksji Borsuka, też wydaje się, że Slożil pomylił celownik, dżokej sądził, że jest bliżej.
https://www.torpartynice.pl/gonitwy/ g.1
L.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2022-06-16, 22:48   

Tak!!! Borsuk ma rację! Slożil wziął za celownik jeden ze słupków-niesłupków wskazujących trasę; słupek ustawiony tuż przy bieżni na 50 m przed właściwym celownikiem; niby wygrał i przestał jechać w charakterystyczny sposób, jakby minął już celownik. Do tego momentu nie popełnił błędu zaniechania, choć powinien energiczniej jechać.
Kt powinna unieważnić własną decyzję.
Ciekawe, jak się tłumaczył?
dodane: Opodal tego niby-słupka na 50 metrów przed właściwym celownikiem naliczyłem siedem osób, przy czym na jego wysokości aż trzech fotoreporterów, a przy właściwym celowniku był jeden fotograf!
L.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2022-06-17, 15:49   

https://www.pkwk.pl/wp-co.../okt-ww-017.pdf
orzeczenie nr 17/ Wro, 16.06.22
Slożil grzywna 12 tys. zł po g.1/16.06.22
Sentencja z teoretycznego wyścigu, nie odpowiada rzeczywistości, uzasadnienie naciągane pod sentencje, kara absurdalnie wysoka.
W uzasadnieniu rzekoma wypowiedz Slożila, spreparowaną jak sadzę pod sentencje, uzasadnienie i karę. Sędziowie pewnie go zakrzyczeli, jakby oni byli ofiarą jego jazdy, wcześniej żenująca reakcja sprawozdawcy po jego porażce, od razu skazująca go na niebyt.
Wydawało mi się, że celownik był bliżej - nie wierzę, żeby tego nie powiedział, zgodnie z jego rzeczywistym zachowaniem.
L.

borsuk 
Starszy uczeń

Wysłany: 2022-06-17, 18:02   

Całkowicie się zgadzam, a kara rzeczywiście horrendalna.
Kierownictwo wrocławskiego toru powinno pomysleć o oznakowaniu celownika biorąc za wzór tor służewiecki. Będzie to z olbrzymią korzyścią dla internetowych widzów oraz, jak widać, dla niektórych jeźdźców. Obecnie to wąskie lusterko, w dodatku oddalone od toru, jest słabo widoczne przy bliskich ujęciach kamery.

kostor 
Dżokej

Wysłany: 2022-06-19, 12:08   

Powiem tak, z jednej strony możliwe, że on pomylił się co do celownika. Z drugiej natomiast... no umówmy się nie był on pierwszy ani drugi raz na Partynicach i taka pomyłka kategorycznie nie powinna mieć miejsca. Oczywiście kara drakońska, nie wyobrażam sobie żeby została utrzymana.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2022-06-21, 19:01   

Kostor, a skąd się biorą katastrofy, których sprawcami są zawodowcy?
Slożil skoczył ostatni płot, zobaczył w oddali ludzi stojących po prawej stronie przy bieżni na 50 metrów przed celownikiem i skojarzył ich z miejscem, gdzie powinien być celownik. Wziął wirtualny celownik za rzeczywisty, bo ten rzeczywisty z jego perspektywy był niewidoczny. Przypadek.
W części winę ponoszą organizatorzy z Partynic. Dżokej został ukarany za utratę zwycięstwa, a powinien w tym konkretnym przypadku tylko za zbyt wczesne zaprzestanie jazdy.

Koniofan 
Dżokej
Koniofan

Wysłany: 2022-08-14, 11:15   

Wyrzucić gości .Zrobić obowiązkową weryfikowaną rejestrację. Te strony zawierają wyrafinowane wirusy ,wchodzę i mam alarm antywirusowy :evil:

tower
Administrator

Wysłany: 2022-08-14, 12:24   

Niestety, nici z naszej swobody wypowiedzi i anonimowości. Zmieniliśmy ustawienia tak, że znów mogą pisać wyłącznie zarejestrowani użytkownicy. Posty z wirusowymi linkami usunęliśmy, jeśli przypadkiem coś zostało przeoczone - prośba o nieklikanie w nie. Przykro nam, że spamerzy dostali się na forum, ale tak to niestety bywa. Przepraszamy za niedogodności.

Odpowiedz do tematu