Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dzień wyścigowy i Sluzewiec itv
Autor Wiadomość
Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2021-06-13, 01:03   

Krzysztof Romaniuk. Ja również lubię słuchać tego Pana.

Zofia S 
Uczeń
Zofia

Wysłany: 2021-06-13, 07:10   

Krzysztof Romaniuk świetny. Jest sobą. Jest wiarygodny. Ma super głos. Wywarzony. Nie ma zadęcia na udowadnianie, że wie wszystko i opowiadanie o tym wszystkim naraz. Żadnego zmanierowana. Bardzo fajne jest też to, że po zadanych mu pytaniach potrafi zastanowić się chwilę. Tv lubi też od czasu do czasu ciszę.
( W odróżnieniu od niektórych ekspertów, którzy chcą na żywo opowiedzieć wszystko , wytarte klocki hamulcowe na to się mówi :) A program trwa i nie sposób tego przyswoić. Osobiście nie chce oglądać czegoś i słuchać jeszcze raz kiedy ktoś ma słowotok i multum informacji. W gazecie cofa się wzrokiem i czyta kolejny raz ale to nie gazeta, w tv się nie przewija i tego nie robi )
Obejrzałam z przyjemnością Romaniuka. Gdyby się jeszcze uśmiechnął kilka razy byłoby idealnie :) )
Miłe wywiady Annamarii na padoku. Z energią, uśmiechnięte. Proporcje bym zmieniła więcej padoku i gości mniej gadających głów.

borsuk 
Starszy uczeń

Wysłany: 2021-06-14, 09:35   

Zofia S napisał/a:
.. Proporcje bym zmieniła więcej padoku i gości mniej gadających głów.

I tak się właśnie dzieje, program wyraźnie ewoluuje w tym kierunku. Bez gadających głów się nie obejdzie, w końcu jest to "studio itv", ważna jest ich ilość i rozmaitość opinii. A tych ze "słowotokiem" nie należy eliminować, tylko ograniczać czasowo. Pozbawiając program silnych indywidualności "wyleje sie dziecko z kąpielą". :)
Moje opinie to są opinie zwykłego widza, a nie eksperta od programów, tę rolę pozostawiam p.Zofii.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2021-06-14, 10:06   

Kreatywnosc to inna bajka.

Zofia S 
Uczeń
Zofia

Wysłany: 2021-06-14, 13:35   

Dla mnie Pan Kurach i Strójwąs w studiu a potem na padoku czy Annamaria i Dorpat w studiu i potem na padoku, to nadal te same gadające głowy. Raz omawiają konie oni, po chwili komentatorzy gonitw.Tego już zupełnie nie rozumiem:) po co...
Borsuku - ja też oglądam jak zwykły widz.
Zapraszanie w kółko " ekspertów" którzy gadają to samo to nie jest program. To jest sytuacja , że siada kilka osób i o czymś rozmawia jak w domu na kanapie. W tym przypadku o wyścigach....Czy to jest ciekawe? I dla kogo?....Może , ja nie wiem...
Zakładam, że jednak nawet jak jest kilkugodzinny na żywo program to tam jakiś scenariusz, wydawca takiego studia, pomysł i budowanie narracji powinno być...A nie że każdy przychodzi siada i gada:)))
Formuła "na żywo" wykorzystuje możliwość wykorzystania sytuacji, porozmawiania w danej chwili ( przed gonitwami, po gonitwach z tymi którzy mają bezpośredni związek z nimi)
Jako zwykły widz naprawdę uważam że sto razy ciekawsze jest co powie trener, dżokej, ekipa stajni, hodowca, właściciel o danym koniu niż ekspert,bo chociażby silił się i starał nie przeskoczy tego.Budowanie wiarygodności nie polega na wymienianiu kilku babek i prababek i ojców danego konia wstecz. Oczywiście taka formuła z gośćmi zapraszanymi na bieżąco jest trudniejsza, bo trzeba się pofatygować, umówić, mało tego zmieniać w trakcie swój plan w zależności od wyników gonitw....Dodam jeszcze,że bez tych uczestników gonitw dochodzi jakby element wiarygodności , rozmowy o kimś bez jego obecności itd. Nikt tak nie robi :) ;) a to jest chyba wystarczający fakt aby nazwać, że to dziwne jest.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2021-06-14, 14:03   

Dokładnie tak, jak zwięźle pisze Zofia S o profesjonalnym programie, ale kreatywność to inna bajka. Wydawcą Służewiec itv jest dyrektor Dominik Nowacki, jego asytentką jest Annamaria Sobierajska. Właśnie Annamaria pisze tzw. scenariusze. W sumie nieźle to wypada, jak na Polskę, ale kreatywność to inna bajka. Oczekujemy też czegoś więcej, choćby poprzez porównanie z innymi. Czy Nowacki stworzył kreatywny zespół? Czy w ogóle oni tworzą zespół. Bo koleżeństwo, jak mawia o nich pan Dominik, to jeszcze nie zespół. Annamaria oprócz swoich niewątpliwych zalet, ma też wady, niestety. Jedną z jej wad widać na twarzy, kamera, o czym Zofia S dobrze wie, obnaża człowieka. A czy pan Nowacki ma same zalety? itd.

Zofia S 
Uczeń
Zofia

Wysłany: 2021-06-14, 14:17   

Kamera jest okrutna :;)

tx 
Dżokej

Wysłany: 2021-06-16, 15:10   

Meeting i coverage - dodałem ten podtytuł do tematu. Dwa angielskie słowa, jedno znane na wyścigach w Warszawie od końca XIX wieku, drugie słowo pojawiło się niedawno. W czasach przed telewizyjnych był tylko meeting, bez oprawy. Meetingi wyścigowe, czyli spotkania w dniach wyścigowych.

Teraz, w czasie zarazy, z meetingu pozostał w zasadzie tylko program gonitw, coverage telewizyjny był (i jest) przedstawieniem powiązanym z programem gonitw. Wcześniej była tylko bezpośrednia relacja ze Służewca, bez oprawy, bez owego coverage. Pierwsza relacja telewizyjna z dnia wyścigowego z oprawą pojawiła się bodaj w Derby'19. Dwa lata i trzeci sezon.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2021-06-16, 15:43   

Czyj był pomysł oprawy, dodanej do bezpośredniej relacji telewizyjnej z dnia wyścigowego w internecie poprzez torsluzewiec.pl? Nie byłem przy poczęciu, narodziny słyszałem. Pamiętam, że spotkawszy Druida, zapytałem go, co jest gorsze dla nas, bywalców, łomot muzyczny lejący się przez głośniki, czy te zachwycające głosy - odgłosy z utworzonego studia telewizyjnego? Na szczęście, dyrektor zarządzający Nowacki, z TS, okazał się czuły na dźwięki i metodą prób i błędów uporządkował ów chaos dźwiękowy.
Sądzę, że pomysł oprawy telewizyjnej wyszedł od Annamarii Sobierajskiej, córki właściciela i hodowcy Tadeusza, hodowcy derbisty og. Soros. Annamaria jest bowiem od początku i właściwie bez niej nic się nie dzieje, nawet wtedy, kiedy jej nie ma. Pytanie, jaka jest rola pana Dominika Nowackiego jako wydawcy? Płaci - na pewno, i wymaga? I na co stać Sobierajską?

tx 
Dżokej

Wysłany: 2021-06-16, 16:08   

Istotna opinia, nie tylko moją: jest lepiej niż było. Służewiec itv ożywił wyścigi. Rozbudził też nadzieje. Start był imponujący, wydawało się, że przenosimy się do innego świata. Czego zabrakło?
Głos Zofii S: Właściciele, hodowcy koni, trenerzy, dżokeje, eksperci przed i po wyścigach w wywiadach. Konie pokazane doskonale. Przewidywania, typy, cała otoczka. Wszytko w tempie wyścigowym. Każda sekunda nieprzypadkowa, zaplanowana a jednocześnie jakby całość od niechcenia, z taką lekkością pokazane i opowiedziane wszystko...

Zofia S 
Uczeń
Zofia

Wysłany: 2021-06-16, 16:43   

Tak napisałam to o Ascot i transmisjach z innych miejsc może mniej nam odległych :)
Dziś także oglądam i Ascot i Wrocek. Nie będę się powtarzać. Wystarczy spojrzeć... i naprawdę szkoda...

Odpowiedz do tematu