Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wszystko o rodowodach
Autor Wiadomość
Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-26, 12:26   

Dorpat napisał/a:
Wszystko dobrze tx-ie, tylko odwrotnie niż piszesz - jak powiedziałby klasyk, czyli w tym przypadku ja, bo to moje powiedzonko, ale być może nieświadomie gdzieś zaczerpnięte. Wyjaśnienie poniżej:

Jej pełny brat kosztował na aukcji roczniaków 45 tysięcy euro (biegał bez sukcesów), ona 2500 euro. Tym większe brawa dla właścicieli, że potrafili wyłowić za taką cenę dobrego konia i potencjalnie cenną matkę stadną.
Timemaster kupiony za 1000 euro bije w roczniku wszystkie konie kupione za kilkadziesiąt i kilkanaście tysięcy euro, a było ich sporo. Cena jest sprawą drugorzędną.
Polacy mają nosa do dobrych koni za małe pieniądze. Patrz Va Bank, Bush Brave, Timemaster.
Na aukcjach, także roczniaków, generalnie są wystawiane konie, których ktoś chce się pozbyć. Na tych tańszych, gdzie jeżdżą Polacy, często są to wyścigowe wyprzedaże, stąd ceny poniżej kosztów stanówki i wychowu.
Najlepsze rodowodowo i pod względem karier rodziców i rodzeństwa konie, nie trafiają na aukcje roczniaków. Ich hodowcy/właściciele zostawiają je dla siebie. Tak robi Darley szejka Mohammeda, Shadwell Hamdana, Coolmore, Juddmonte Khalida Abdullaha, Aga Khan i inni. Zostawiają te konie dla siebie jako dwulatki.
Odnoga rodziny Zireael trudna. Jej matka i babka nie biegały na wyścigach, a są przecież po bardzo wysokiej klasy reproduktorach, ze znakomitej rodziny żeńskiej. Polecam polskim hodowcom kupno kolejnych koni od matki Zireael. Obawiam się jednak, że tak tanio jak w jej przypadku już nie będzie. Ale chyba taniej niż 45 tysięcy za jej brata. Chyba, że wkrótce rodzeństwo Zireael błyśnie na Zachodzie, wtedy cena poszybuje za wysoko dla nas.
Odpowiadając na powyższe wpisy. Nikt nie chciał wyłożyć kilkudziesięciu czy kilkunastu tysięcy euro na ryzykowne sprawdzenie (plus 2 tysiące euro miesięcznie kosztu treningu konia na Zachodzie), czy dobra rodowodowo Zireael będzie lepsza czy taka sama słaba jak jej brat. W brata wierzyli, w nią się bali. Dzięki temu Wyrzyk kupił ją tak tanio, 18 razy taniej niż jej pełnego brata.
Tak samo było z Timemasterem i tysiącami koni na aukcjach. Rodzeństwo było słabe, ceny spadly. Koń się pokaże, rodzeństwo pójdzie w górę. Od klaczy z dobrym papierem prawie zawsze któreś konie polecą. Ale nawet klacze rodzące derbistów dają też kilka koni przeciętnych i słabych. Trzeba mieć farta, by trafić.
Problemem z czekaniem na dobre konie od danej matki, trafieniem z roczniakiem, są bardzo wysokie ceny treningu, od 1500 euro miesięcznie w słabszych stajniach do 2500 euro w lepszych. Niewielu na to stać, stąd często wyprzedaże za bezcen, by pozbyć się kosztów. Stąd Timemaster, Bush Brave, Va Bank i Zireael w Polsce.

Dorpat dobrze to napisał.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-27, 14:38   

Polemika
Inaczej niż Issos uważam, że tekst Dorpata jest od sasa do lasa.
"(cyt.) Tym większe brawa dla właścicieli, że potrafili wyłowić za taką cenę dobrego konia i potencjalnie cenną matkę stadną (klacz Zireael)".
Odwrotnie, właściciele powinni wykazać się większą czujnością, jeśli niska cena przy poprzednio wysokiej.

(cyt.) Timemaster kupiony za 1000 euro bije w roczniku wszystkie konie kupione za kilkadziesiąt i kilkanaście tysięcy euro, a było ich sporo. Cena jest sprawą drugorzędną".
Cena jest sprawą podstawową. Nie wszystkie konie pobił Timemaster.

(cyt.) Polacy mają nosa do dobrych koni za małe pieniądze. Patrz Va Bank, Bush Brave, Timemaster.
Polacy ogólnie nie maja nosa do dobrych koni wyścigowych (dodane: z "żywymi" rodowodami), kilku ich właścicielom dopisało szczęście.

(cyt.) Na aukcjach, także roczniaków, generalnie są wystawiane konie, których ktoś chce się pozbyć.
Nieprawda, w katalogach w większości konie z zamiarem ich sprzedaży właśnie na aukcji.

(cyt.) Odnoga rodziny Zireael trudna. Jej matka i babka nie biegały na wyścigach, a są przecież po bardzo wysokiej klasy reproduktorach, ze znakomitej rodziny żeńskiej. Polecam polskim hodowcom kupno kolejnych koni od matki Zireael.
Nie polecam kupowania koni (dodane: do hodowli) z rodziny kl. Zireael ze względu na spadek potencjału wyścigowego w jej gałęzi. Numer rodziny ma tylko wartość statystyczną. Matka i babka (dodane: faktycznie) po wysokiej klasy rejshorsach. Oceniając rodowody, Dorpat nagminnie podnosi klasę reproduktorów poprzez przypisywanie im własnej klasy wyścigowej.
Reszta tekstu w porządku.

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-08-27, 14:50   

Bredzisz

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-27, 16:06   

Wreszcie krótki tekst Dorpata, zgodnie z moją radą, że najlepiej czyta się teksty skrócone, nawet do jednego wyrazu.

borsuk 
Starszy uczeń

Wysłany: 2020-08-27, 18:54   

Alef napisał/a:
...
4.I jeszcze mój osobisty wtręt. Na początku sezonu wyraziłem swoją dezaprobatę co do komentarzy ze studia wyścigowego. W czym była rzecz? Właśnie w rodowodach koni o "światowym pochodzeniu z najwyższej półki" Omawianie możliwości każdego konia w gonitwie z tej strony, monotonne wręcz ostrzeliwanie słuchacza/widza coraz to nowymi, ale historycznymi informacjami z jakimi to wspaniałymi osiągnięciami przodków tego czy innego konia mamy do czynienia, zamiast zaciekawić, nużyło.( Pytałem siebie. To ja mam to wszystko znać, żeby interesować się wyścigami.) Wyłączałem dżwięk. Tym bardziej, że już wcześniej nie przywiązywałem do rodowodów b.dużej wagi, tym bardziej takiej jak to robi Dorpat. (wg mnie fan hodowli, o rzeczywiście nieprawdopodobnej wiedzy o rodowodach) A stało się to, kiedy przeczytałem, że Royal Veterinary Collage szacuje, iż ok. 80 % wszystkich koni wyścigowych świata ma wspólnego przodka - og.Eclipse (1764). (Secretariat, Intens, Stradivarius i inne- wygrywały łatwo i z dużą przewagą tak jak ich przodek właśnie). Teraz zwracam uwagę na inne rzeczy:ruch konia (b.ważne), pokrój konia, jego charakter, psychikę. No ale są to czynniki chyba nie do dostrzeżenia na aukcjach, a jedynie w gonitwach.

Otóż to. Inne spojrzenie na konia będzie miał hodowca, inne właściciel, inne trener, a jeszcze inne gracz (oczywiście niektorzy łaczą te funkcje, co nie jest jednak regułą ;) ). Reprezentuję tę ostatnią grupę i rodowody stanowią dla mnie ciekawostkę, ale w analizie ograniczam się do ojców i matek, natomiast głównie interesują mnie cechy wymienione przez Alefa oraz osiągnięte wyniki, stan zdrowia, przerwy w treningu, wyjazdy itp. Nie zapominajmy o tym, że wiekszość gonitw to są gonitwy niższych grup, a startującym w nich koniom daleko do "wysokiej półki".

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-27, 21:16   

Borsuk, moim zdaniem masz zadatki na świetnego znawce rodowodów. Wbrew pozorom rodowód to nie teoria tylko praktyka. Jego wartość oceniamy właśnie na podstawie wyników osiąganych przez poszczególne konie na torach wyścigowych. Podstawą do oceny wartości danego konia zawsze będzie selekcja a nie teoretyczne założenie.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-28, 13:31   

Nowa wersja z soboty 29 sierpnia, 9:30
Geneza błędów przy analizie rodowodów
1/ Podwyższanie stadnej wartości reproduktorów (sires) poprzez automatyczne przenoszenie ich klasy wyścigowej na ich klasę jako reproduktorów.
2/ Wyszukiwanie w dalszych pokoleniach szefów rasy (chefs-de-race) i automatyczne przenoszenie ich wybitnych cech na danego konia.
3/ Niewiedza o aktualnych i witalnych kontynuatorach chefs-de-race
4/ Wyszukiwanie w dalszych pokoleniach cennych matek w prostej linii żeńskiej i automatyczne przypisywanie matce danego konia jej wybitnych cech.
5/ Bardzo słaba znajomość aktualnych i witalnych gałęzi rodzin żeńskich i jej boldowanie (maskowanie) podawaniem niewiele znaczących historycznych danych.
W ten sposób u Dorpata większość koni importowanych do Polski z ponadprzeciętnymi rodowodami...

Najważniejsze: witalność, matka, babka.
http://www.jourdegalop.com/2020/06/r-evolution-2
30.06.2020 (R)ÉVOLUTION

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-28, 14:12   

I jeszcze komentarz do błędów przy ocenie rodowodów
Duża różnica pomiędzy znajomością historycznych rodowodów (dodane: głównie z boldowania) a rzeczywistą, użytkową ich wartością.
Nie wystarczy nos przy zakupie materiału wyścigowo-hodowlanego! Brakuje wiedzy i systematycznej źródłowej pracy nad rodowodami.
Kto na przykład w Polsce prenumerował Courses et Elevage?
Dlatego w ostatniej dekadzie (dodane: po kryzysie finansowym, kiedy spadły ceny na aukcjach) trafił tutaj - głównie z komercyjnych aukcji roczniaków - materiał ogólnie o niskiej wartości rodowodowej, zarówno wyścigowej jak i hodowlanej, pomimo sporego zaangażowania niewielkiej polskiej społeczności związanej z wyścigami. (L)

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-28, 21:51   

W Nagrodzie Skarba (29sie2020) dwie klacze z szybkimi i wczesnymi rodowodami (Lagertha Rhyme i Charlotte) oraz Power Barbarian po og. New Approach z ceną stanówki 30 tys. euro w 2020 r. Z jednej strony, komercyjne rodowody klaczy, z założeniem szybkiego zwrotu nakładów, z drugiej - rodowodowa niewiadoma po wysokiej klasy reproduktorze, z szerokim spektrum. I jeszcze dwie klacze (Best Life i Province of Frost) urodzone w Polsce z zachodnimi rodowodami. Nie zapowiada się to zbyt dobrze.

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-29, 09:40   

Autor tekstu (R)ÉVOLUTION nie powiedział nic nowego w sprawie rodzin żeńskich. Do podobnych wniosków już blisko wiek temu doszedł profesor Witold Pruski. Wybitny hipolog już wtedy twierdził, że nie ma sensu na siłę podtrzymywać linii żeńskich, które tracą swoją żywotność. Radził oczywiście żeby w pierwszej kolojności spróbować dociec przyczyn takiego stanu rzeczy ale jeśli nie znajdziemy żadnych racjonalnych... No cóż, w hodowli nie ma sentymentów. W Polsce przykładem "rodziny upadłej" jest rodzina klaczy Efforta. Rodzina ta rządziła polskimi wyścigami przez pierwsze powojenne ćwierćwiecze (Epikur, Erotyk, Esculap, Effort, Epifora, Esperanza,Bostella, Essex, Czofran, Bufallo, Elixir).Siłą napędową rodziny było kojarzenie pochodzących z niej klaczy z og.og. Pilade i Turysta. Ostatnimi jej cennymi przedstawicielami byli klasyczni zwycięzcy Bachus i Erydan (lata 80-te). Poprawione po uwadze p. Jarka

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-29, 09:54   

Issos, a rodowód dwulatki Zireael w kontekście spadającej witalności jej rodziny? Nadal "z najwyższej półki"?

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-29, 10:23   

Zireael to nie jest najwyższa półka. Linia żeńska wg mnie znakomita nie jest. II - matka jest co najwyżej solidna. Dała z Oratorio nieźle biegającego we Francji dwulatkiem El Trastolillo (II w Listed, IV w G3). Holy Roman Emperor jako ojciec matki to plus (swoją drogą ogier to przykład rodowodu najwyższej światowej klasy), ale do tej pory jego córki dawały wybitne potomstwo przede wszystkim z Galileo. Myślę, że zamysłem hodowcy, który wysłał Fair Adalaide do stanówki Footstepsinthesand było wykorzystanie tego, że ogier dobrze
łączy się z córkami Danehilla i jego synów. Zireael to wg mnie max poziom 3-4 miejsca poza grupami w Polsce. Moim zdaniem w wieku 2 lat będzie bliżej czołówki niż w starszym wieku. Ale to tylko moje zdanie.

Master Bars
Dżokej

Wysłany: 2020-08-29, 13:33   

W sezonie 2021 będzie biegało w Polsce kilka koni których ojcem jest stacjonujacy w Czechach EAGLE TOP , jak oceniacie tego reproduktora ?
http://www.katalog-plemeniku.cz/kone/eagle-top

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-30, 15:31   

Mi się Eagle Top podoba - myślę, że to już jest ogier, którym ze spokojnym sumieniem można stanowić swoją klacz. Czesi mają w ogóle znacznie ciekawsze ogiery niż my. Ogier jest fajnym przykładem powtarzania udanych połączeń w obrębie linii żeńskiej. II matka dała z Pivotalem znakomitą kl. Sariska, konsekwentnie stanowiono zatem tym ogierem jej córkę.

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-30, 17:15   

Odchodząc trochę od tematu rodowodów koni aktualnie biegających na Służewcu dodaje fragment przedmowy prof. Witolda Pruskiego do książki p. Marii Świdzińskiej „Ogiery pełnej krwi angielskiej w polskiej hodowli w latach 1946-1976”. Myślę że ciekawe i na temat.

W hodowli koni pełnej krwi angielskiej ogromne znaczenie ma dobór osobników do kojarzenia, dlatego też przed rozpoczęciem sezonu rozpłodowego w każdej stadninie powinna być przeprowadzona wnikliwa analiza pokroju i ustroju organicznego wszystkich klaczy przeznaczonych na matki. W tej analizie należy uwzględnić różnorakie ich właściwości, a więc budowę, ramy ciała, dźwignie, kościstość, konstytucję, żywotność organizmu, temperament, pobudliwość nerwową, znoszenie treningu, uzdolnienia flyerskie czy stayerskie, „serce do walki”, cechy macierzyńskie, mleczność itp. Następnie należy możliwie wnikliwie przeanalizować genotyp klaczy, to znaczy przestudiować jej rodowód i stwierdzić, którzy przodkowie w najbliższych pokoleniach, a jeśli da się zauważyć to i w dalszych, wywarli szczególny wpływ na eksterier i interier klaczy. Zwłaszcza ważna jest trafna diagnoza, w którego z przodków klacz wdała się najbardziej i której linii krwi jest przedstawicielką, albo też odwrotnie – może nie reprezentuje w odczuwalnym stopniu prototypu żadnego z przodków, a raczej stanowi konglomerat cech różnych koni i linii krwi.

W tablicach genealogicznych należy przestudiować, z jakiego „gniazda” wywodzi się klacz. Czy w prostej linii męskiej i żeńskiej pochodzi z linii żywotnych pod względem dzielności wyścigowej, długowieczności,płodności, czy linie te wykazują progresję w zakresie uzdolnień wyścigowych i żywotności, czy też raczej zdradzają regres cennych walorów.

Po przeanalizowaniu dostrzegalnych osobistych właściwości ustroju i cech genetycznych klaczy – należy zastanowić się, jakim ogierem najlepiej będzie ją pokryć. Domniemanych kandydatów należy może jeszcze bardziej krytycznie przeanalizować pod względem pokroju, żywotności organizmu i wartości genetycznych. Szczególny nacisk powinien być położony na wzmożenie w przyszłym przychówku cech żywotności i uzdolnień wyścigowych.

Pamiętać przy tym należy, że specjalnie w hodowli koni pełnej krwi ogromną rolę przy kojarzeniu odgrywa dopasowanie do siebie pewnych prądów krwi, Jedne bowiem ogiery wykazują szeroką skalę genetycznego dopasowania się do klaczy o rozmaitych rodowodach, jak np. znakomity w swoim czasie St. Simon 1881 lub u nas Fils du Vent 1906, czy też Bafur 1921, inne natomiast dają dobry przychówek tylko w połączeniu z klaczami o specjalnie pasujących do nich prądów krwi. I tak np. sławny Bend Or 1877 dawał znakomite konie z córkami lub wnuczkami Macaroni 1860 i z takich połączeń uzyskano konie tej miary co Ormonde 1883, Kendal 1883, Martagon 1887, Orvieto 1888, Bona Vista 1889 i Laveno 1892, podczas gdy przy innych połączeniach i prądach krwi przychówek był dużo słabszy. Tak samo głośny Phalaris 1913 najlepszy przychówek dał z córkami lub wnuczkami Chaucera 1900, jak: Pharos 1920, Colorado 1923, Sickle 1924, Fairway 1925 i Caerleon 1927. Doskonale też wypadały produkty uzyskiwane z połączenia Tourbillona 1928 z córkami Asterousa 1923, a w ostatnich czasach doskonałe wyniki dawało krycie synami i wnukami Nearco 1935 córek Princequillo 1940. Z tego rodzaju połączeń uzyskano znakomite konie, jak Sir Gaylord, Secretariat, Mill Reef i San San. Toteż przy doborze ogierów do klaczy należy powtarzać sprawdzone już w najbliższej przeszłośći skojarzenia prądów krwi (...)

Odpowiedz do tematu