Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dni wyścigowe
Autor Wiadomość
tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-06-24, 16:17   dni wyścigowe

24 czerwca, dw 2
Trafonline, program z Partynic, kopia drukowanego
(Torpartynice.pl program interaktywny)
od 16:30: 3xpłoty, 2xprzeszkody, 3x płaskie od 1900 m.

Trafonline.pl, 16:15, leci wyścig dla klusaków.
Trafonline: jest obraz z Partynic; konie na padoku, deszczowa pogoda;
Trafonline: 16:21 obraz z par/tv studio; jest AnnaMaria, jest Roberto i jako gość Michał Abik.
AnnaMaria odpytuje Abika z koni, na które jest zapisany.
Trafonline: spiker (po głosie: Rowiński) wycisza Partynice;
(dodane później: Rowiński coś mówił; to sztuka być spikerem, coś mówić i nic istotnego nie przekazać).
Wypłaty z Francji (R3C8): info o braku wygranych, we wszystkich sześciu rodzajach zakładów.
16:27 leci następny wyścig dla klusaków z Francji, z (po głosie) Kraśnym jako opowiadaczem, co widzi.
Szukam relacji z www.torpartynice.pl
c.d. rozmowy z Abikiem. AnnaMaria siedzi na fotelu, bez oparć, jakby siedziała na koniu, z poprawnie wyprostowanym tułowiem, myślę, że AnnaMaria bardzo dobrze radzi sobie z jazdą konną.
trafonline 16:36 notuję partynickie pule (w zł): z/221, p/551, t/1268, c/1426 (dwie ostatnie na pewno z kumulacją), triple/171.
W chwilę później Kraśny podaje, że wyścigi we Wrocławiu odwołane ze względu na deszcz.

Transmisja z www.partynice.pl trwała 32 minuty. Odtwarzam w całości.
"Wiele emocji przed nami" - mówi zaraz na początku AnnaMaria. - We Wrocławiu padało praktycznie przez cały dzień - dodaje Roberto. Nic nie wiedzą (jeszcze) o odwołaniu wyścigów, czy nawet możliwości ich odwołania; jakby odcięci od świata.
dodane
18'/33 (osiemnasta minuta transmisji): AnnaMaria mówi, że otrzymała info "z reżyserki" o odwołaniu wyścigów.
21'/33 dodaje, że komisja techniczna wnioskowała do organizatora o odwołanie wyścigów.
Po rozmowie z Abikiem, AnnaMaria informuje, że to koniec (studia) na dziś. A wcześniej zapowiadała rozmowę z Gregiem Wróblewskim.

Wcześniej komentator przedstawiał konie na padoku, podczas deszczu. Sam nie przedstawił się (może przeoczyłem), ale po głosie poznałem p. Zalewskiego. Mówił rzeczowo, bez (ani razu!) tego przeciąganego " hym, yhm, hym..." Konie z kamery od wewnątrz pokazane jak należy, z przyjemnością oglądam i słucham.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-07-02, 12:09   

Party/1lip2020/dw2: z przyjemnością oglądałem wczorajsze wyścigi we Wrocławiu.
więcej...
"Zionął prawdomównością". Kto?
więcej...

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-07-03, 00:21   

Relacja ze środowych wyścigów we Wrocławiu:
https://www.facebook.com/...605816653383829

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-08-06, 10:18   

Środa 5 sierpnia 2020 roku na torze Partynice
Z przyjemnością odnotowuję zwycięstwo w ładnym stylu w sezonowym debiucie do bieganych koni klaczki do urodzenia której przyłożyłem rękę - Born to Fly po Zazou (Shamardal) od Badawah po Singspiel, trochę szkoda, że kontuzja na wiosnę zahamowała jej karierę.
Na uwagę zasługuje także łatwa wygrana o 7 długości sprowadzonego z Wysp Brytyjskich czteroletniego Barbarosy, który jest tak jak Inter Royal Lady po Holy Roman Emperor, matkę ma, tak jak Born to Fly, po Singspielu.
https://www.youtube.com/watch?v=pCxokspGBCY

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-06, 13:28   

Cieszy i oby tak dalej!
...ale, małe ale: czy właściciele Fly to Born aby na pewno przekonani o jej czystości? Myślę, że może warto było poprosić o pobranie próby dopingowej. Biegła, biegła i w pół prostej dostała jakby skrzydeł. Nie to, żeby broń Boże podejrzewać K., kryształy nie ludzie! Ale do dziś nie wiadomo, kto do niedawna podawał kobalt w ich w stajni. Właściciele Fly ponoć planują już jej start w Premio Roma 2021 i powinni mieć pewność, że jej klasa pochodzi tylko z rodowodu, talentu, wychowu i cierpliwości trenerów K.
(myśl zapisana podczas picia piwa w pierwszym Irish Pub w Warszawie).

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-08-06, 15:17   

Tx - fałszywy (niezmiennie, choć dobry kamuflaż) przyjacielu, działasz na zlecenie Niespodzianki, czy na starość zamiast mądrzeć potrzebujesz miernej jakości podniet intelektualnych w postaci prowokacji?
Piwo, upały i rola służewieckiego błazna są tylko wątpliwym uzasadnieniem tego typu niskich lotów prób jątrzenia, ale niestety złośliwość, zawiść i żółć to cechy od wieków przypisane do gatunku ludzkiego.
Oczywiście, że Born to Fly w ręku wygrała wyścig IV grupy nie dlatego, że ma dobre geny, że jest córką Zazou (wygrał G1 i był zdecydowanie najlepszym koniem rocznika w Niemczech) i Badawah oraz wnuczką Shamardala i Singspiela, nie dlatego, że całe dnie i noce pasła się na górskich łąkach u Pana Kopela, nie dlatego, że ludzie w stajni poświęcili jej mnóstwo pracy i czasu na treningach - ale dlatego, że (zgodnie z tym co rodzi się w twojej skapcaniałej głowie) dostała bombę kobaltową.
Naprawdę jesteś takim naiwniakiem, by wierzyć, że to kobalt jest problemem polskich wyścigów (jedynych w cywilizowanym świecie, gdzie nie pobiera się prób dopingowych od koni w treningu) jeżeli chodzi o doping koni (a nie EPO, sterydy i ich pochodne), czy już nie stać cię na wyższej klasy prowokacje?
już nie wystarczyło ci przyczepienie się do moich dzinsów w studiu? doprawdy, miałkość obecnego stanu twojego umysłu mnie zasmuca.
Trzymając się pierwiastków, twoim problemem jest aktualnie nie kobalt, ale wapń. Choć we wcześniejszych latach też to była w wielu momentach i zakresach jakaś popieprzona tablica Mendelejewa.
Badawah (kupiona przez nas w Newmarket od stadniny Darley za 14 tysięcy funtów) w tych trzech wyścigach też leciała na kobalcie (i oranżadzie Helena plus płynie do naczyń Ludwik)
https://www.youtube.com/watch?v=dU26XZJVRdI
https://koniewyscigowe.pl/wyscig?w=1954-tor-s%C5%82u%C5%BCewiec
https://koniewyscigowe.pl/wyscig?w=1873-tor-s%C5%82u%C5%BCewiec
podobnie jak Zazou wygrywając Premio Roma G1 z Rio de la Plata szejka Mohammeda i będąc drugim w niemieckim Derby (tylko Buzzword z Godolphin go ograł, niemieckie konie minimum trzy długości z tyłu)
https://www.youtube.com/watch?v=Q0VgKZTxjOE
https://www.youtube.com/watch?v=XOdxz_P5K7E
taką samą bombę dostała matka Badawah - Bint Albaadiya, wygrywając 4 wyścigi na 4 pierwsze starty w Anglii, w tym G3 w Yorku
https://www.racingpost.co...-albaadiya/form
a już supertorpedy kobaltowe dostali dziadkowie Born to Fly
Shamardal w Derby francuskim
https://www.facebook.com/watch/?v=619174892137266
i Singspiel w Dubai World Cup
https://www.youtube.com/watch?v=xg88sq0cs8Q

rodowód Born to Fly:
https://www.pedigreequery.com/born+to+fly15

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-06, 21:14   

Myślę, że należało się tx'owi te kilka (gorzkich) zdań krytyki jak psu buda, bo też faktycznie coś złego dzieje się z tym człowiekiem (ale w sumie nie od dzisiaj). Stała się z niego straszna szuja: szczuje, judzi, jątrzy, szuka dziury w całym, prowokuje... Po co to robi? Co ma z tego: jakąś szczególną satysfakcję czy jeszcze coś innego? Nie mam pojęcia. Tak czy owak się pod tym podpisuję. Natomiast, ja także mam do Ciebie, Dorpat, jedną uwagę czy pretensję, ale - jak myślę - całkiem poważną, uzasadnioną i tyleż merytoryczną (i już nawet nie chodzi o to, że podałeś ongiś jako swoją, podaną Ci przeze mnie wiedzę o serii wygrywających zrazu synów Ascota DD)...

Otóż jakiś czas temu - jako że Cię lubię i szanuję, a z drugiej strony jestem dość świadomym arabiarzem - zaoferowałem Ci pomoc (w formie swego rodzaju konsultacji) w temacie arabów, których zmagania też komentujesz i oceniasz (zapodając przy okazji o nich pewne informacje). Zaproponowałem ci to nie dla własnej satysfakcji, ale z troski o rzetelność podawanych przez Ciebie wiadomości na ich temat, gdyż jako wyborny folbluciarz, nie masz już takiej wiedzy o arabach. Co więcej, ową prawdę udowadniasz co i rusz (dość regularnie myląc różne fakty i zdarzenia; podając nieprawdziwe czy wręcz niestworzone rzeczy). Z jednej strony, to o tyle nic dziwnego, iż - jako się rzekło - nie jesteś specjalistą w tej dziedzinie. Z drugiej strony te uchybienia to jednak swego rodzaju brak szacunku dla widzów i internautów, ale też przejaw chyba jednak niedostatecznego profesjonalizmu z twej strony. Tym bardziej "uwierający", iż stałeś się wszak etatowym (uznanym) ekspertem i komentatorem wyścigów konnych w Polsce. W mailu zwrotnym obiecałeś zapobiegać niepotrzebnym błędom w tym zakresie na antenie. Niestety, na dobrych chęciach się skończyło.

Tymczasem błędy i gafy odnośnie koni arabskich zdarzają Ci się nadal. Ukazałeś to dobitnie podczas ostatniego studia z Partynic. Otóż, w rozmowie z J. Domańską, zainicjowałeś wątek szczególnej urody michałowskiej klaczy Protekcja. W pewnym momencie - ni w to w pytaniu, ni w konstatacji - zapodałeś nawet, iż "została ona wicechampionką świata w Paryżu", co w żadnym razie nie jest prawdziwą informacją. Protekcja nigdy nie zdobyła takiego tytułu (i już raczej nie zdobędzie)! Co więcej, nie można stawiać ją za przykład wybitnie urodziwej, gdyż w jej roczniku jest co najmniej kilka klaczy, które biją ją wyraźnie na tym polu (El Bellissima, Encarina, Pascula). Jeśli czymś Protekcja szczególnie wyróżniła się dotąd, to głównie świetnym ruchem (a więc dynamiczną częścią swych prezentacji), zdobywając najczęściej 20-stki, tj. maksymalne noty za kłus (i tracąc w pozycji "na stój"). Protekcja w Paryżu (obok kilku innych klaczy) oczywiście wystąpiła. Tyle tylko, iż nie zaistniała nawet w swej klasie, a co dopiero mówić o zdobyciu przez nią owego tytułu (laur młodzieżowej wicechampionki świata tamże zdobyła Eralda, wychowanka Falborek Arabians, w barwach zagranicznego właściciela)... Ja wiem, rozumiem, że takie informacje (arabica) dla większości wyścigowych widzów nie mają większego (czy wręcz żadnego) znaczenia, jednak dla arabiarzy nie są obojętne. Nas bolą te "przejęzyczenia", błędy i gafy, gdyż my także (nie tylko folbluciarze) mamy prawo do szacunku i poważnego traktowania (ergo do prawdziwych, rzetelnych i zgodnych ze stanem faktycznym faktów i informacji)...

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-08-06, 21:34   

Jeśli zarzucasz mi, że gdzieś się pomyliłem, co każdemu się zdarza, to proszę tylko o konkrety, w czym i gdzie. Bez ogólników, bo to są wtedy tylko pomówienia bez pokrycia.
Informację, że Protekcja była wicechampionką świata w Paryżu przekazała nam wczoraj w studiu jej trenerka tuż przed programem i zasugerowała, by o tym porozmawiać. To nie była wiadomość ode mnie. Trudno mi było przypuszczać, że podała błędną informację o swojej klaczy. I tak nie miałbym czasu sprawdzać, bo to było już w studiu tuż przed programem. Poza tym nie przyszłoby mi do głowy, by sprawdzać wiadomości od niej.
Na razie innego konkretu odnośnie moich rzekomych arabskich pomyłek w ostatnim czasie nie dostałem (a powyższa nie była w zasadzie moja), więc trudno mi się ustosunkować.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-06, 22:54   

Na czułostki Osana, Dorpat dziś jakby bez większej ochoty, to też może się zdarzyć.
Nieżyjący dr Wojciech Krukowski, mój guru, zapytany niegdyś przeze mnie o definicję chama odpowiedział: Cham wie lepiej i obraża się o wszystko. To do Osana. Pan Roman w rzeczywistości nie jest chamem. Rozmawiałem z nim w przeszłości kilka razy przez telefon i zawsze byłem zafascynowany. Przeuroczy, o wysokiej kulturze, wybitny umysł. Mógłbym z nim rozmawiać godzinami, odzywając się z rzadka, chłonąc, co mówi. Wspaniały człowiek, z Podkarpacia.

Teraz do Dorpata. Mój żarcik dotyczący Born to Fly widać od razu, że surrealistyczny. Odpowiedz śmiertelnie poważna. I kto to? Dorpat jak dla mnie z doskonałym poczuciem humoru, właśnie tego typu! Może się pomyliłem, ale był wspaniały w finiszowym otwartym przez jakiś czas Gościńcu, gdzie pod rożnymi pseudonimami (ta część Finisz.pl była przez jakiś czas otwarta) urządzaliśmy harce jakby w jakimś teatrzyku absurdu pod okiem zrozpaczonej Elwiry K., która w końcu szybko zlikwidowała to miejsce wolnego słowa. Z mojej strony bez urazu, drogi Dorpacie! Ale jeszcze się policzymy!

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-06, 23:06   

Hola hola, Dorpat, wstrzymaj konie. Jakie "pomówienia bez pokrycia", jakie "rzekome pomyłki"? Sugerujesz, że Cię pomawiam, racząc zarzutami bez pokrycia? Zaprzeczasz, iż zdarzają Ci się pomyłki w temacie koni arabskich? Jeśli tak, to "grubo". Kilka razy zwracałem Ci uwagę w mailach na konkretne błędy w twoich wypowiedziach (o Europejczyku, Medalionie czy Paladidzie), ale nie mam obowiązku prowadzenia szczegółowego rejestru w tym zakresie, bo niby z jakiej strony?! Na przykładzie Protekcji masz nauczkę, by nie wierzyć z automatu ludziom co do których można mieć wątpliwości odnośnie ich zakresu wiedzy (Domańska może jest dobrym trenerem koni wyścigowych, ale nie ma rzetelnej wiedzy odnośnie karier pokazowych swych arabskich podopiecznych). Powiem Ci, że "ruszyło mnie" twe wyparcie się pomyłek z jednoczesnym posądzeniem mojej osoby o bezpodstawne oskarżenia. Czyżbyś - z jakichś powodów - poczuł się już tak pewnie, by przyznać sobie "licencję na nieomylność" i jednocześnie przypisać złe intencje wszystkim innym? No popatrz, co popularność medialna robi z człowiekiem...

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-06, 23:11   

... w tym sęk. Sęk?

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-07, 00:06   

Z całym szacunkiem dla Osana. Dorpat to trzy poziomy wyżej - zarówno jeśli chodzi o wartość marytoryczną Jego wypowiedzi jak i o kulturę osobistą. Czasem trochę nadmiernie promuje swoje konie - jest to jednak święte prawo właściciela. Miałem okazje poznać Dorpata osobiście - jego wiedza robi wrażenie. A skory do pochwał nie jestem.

gambl100procent
Dżokej

Wysłany: 2020-08-07, 00:25   

To wogóle była jakaś środa cudów.

O ile Baialando jeszcze podejrzewałem o sprawienie niespodzianki tak potem born to fly to było kompletny wybuch
Zaś ostatnia gonitwa i walka o 3 miejsce to już wogóle była padaka.
(trafiłem tam trójkę więc odrobiłem dzień, ale serio wydaje mi sie że konie z miejsc 4,5 bardzo nie chciały być na podium...)

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-07, 00:57   

Tx też jest o wiele więcej wart niż Osan - szkoda, że ma syndrom Sztokholmski.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-07, 01:50   

Do Issosa: Moje relacje z kimkolwiek na tym forum nie maja nic wspolnego z "syndromem sztokholmskim".
Nie nalezy dzielic uzytkownikow tego forum na mniej i bardziej wartosciowych.

Odpowiedz do tematu