Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Derby 2020

Kto wygra Derby 2020?
1. SEWERUS dż. J. Verner 59, trener W. Olkowski
11%
 11%  [ 1 ]
2. NIGHT THUNDER dż. S. Mazur 59, trener A. Wyrzyk
0%
 0%  [ 0 ]
3. HIGH IN DANCER dż M. Srnec 59, trener M. Jodłowski
0%
 0%  [ 0 ]
4. HIPOP DE LOIRE dż. T. Lukášek 59, trener A. Wyrzyk
11%
 11%  [ 1 ]
5. PROLETARIUS k.dż. I. Wójcik 59, trener A. Wyrzyk
0%
 0%  [ 0 ]
6. NEVERLAND k.dż. D. Pantchev 59, trener A. Laskowski
0%
 0%  [ 0 ]
7. PETIT dż. M. Abík 59, trener K. Ziemiański
0%
 0%  [ 0 ]
8. INTER ROYAL LADY k.dż. J. Wyrzyk 57, trener A. Wyrzyk
55%
 55%  [ 5 ]
9. TIMEMASTER dż. S. Mura 59, trener K. Ziemiański
0%
 0%  [ 0 ]
10. GRAN EMPEROR dż. A. Turgaev 59, trener M. Jodłowski
0%
 0%  [ 0 ]
11. NIGHT TORNADO k.dż. B. Giedyk 59, trener K. Ziemiański
11%
 11%  [ 1 ]
12. AIRY BOY dż. A.Reznikov 59, trener M. Janikowski
0%
 0%  [ 0 ]
13. SAIGET dż. C.Cadel 59, trener M. Borkowski
11%
 11%  [ 1 ]
Głosowań: 9
Wszystkich Głosów: 9

Autor Wiadomość
kostor 
Dżokej

Wysłany: 2020-07-21, 10:25   

tx napisał/a:
w odpowiedzi
Szczepcio z tymi dziesięcioma batami pobudzeniami zachował się w Derby jak normalny zawodowy dżokej. Uważam, że nie nadużył bata. Liczenie batów na prostej w oderwaniu do całości, jest formalizmem, jak dla mnie ośmieszającym nasze komisje techniczne. Grzeczny w wyścigu dżokej to taki, który przeprasza innych, że żyje.
Mazur grzeczny jest poza bieżnią wyścigową. Szacunek Szczepan!
dodane
Warto by też zapytać właścicieli I.R.Lady, do czego był jej potrzebny pacemaker? Czuję, że nikt w BMS Group S.Pegza nie ma pojęcia o wyścigach i w całości oddali się od (czasu do czasu niezrównoważanemu) trenerowi. Pacemaker był potrzebny późniejszemu derbiście. Czy Wyrzyk aby nie ma w nim jakiś ukrytych udziałów?
dodane
Z punktu widzenia Wyrzyka zabrakło odrobiny szczęścia. Bo przecież trenerski dublet w Derby jest wielkim osiągnięciem.

Być może Proletarius był nie dla Night Thunder, a dla Hipopa, może Pegzowie liczyli, na ich dublet w Derby wierząc w klasę IRL (co zresztą się sprawdziło, w końcu była druga, a przy odważniejszej jeździe pewnie by wygrała

Alef 
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-07-21, 12:33   

Night Thunder -( Tattersalls $ 44 715)
Inter Royal Lady - (Goffs $ 28 700)

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-07-21, 13:19   

Timemaster - 1000 euro, zwycięzca Rulera, trzeci w Derby, z przeceny, koń, którego hodowca pozbył się znacznie poniżej kosztów stanówki i odchowu

Koniofan 
Dżokej
Koniofan

Wysłany: 2020-07-21, 13:49   

I prawda jest taka,że gdyby na Timesterze i IRL jechali dżokeje z wyższej półki ,to one rozgrywały by Derby .Mura nie jest wcale lepszy od Wyrzyk i w Derby moim zdaniem też źle pojechał ,zbyt wcześnie rozpoczął finisz. Kiedy wszyscy właściciele wreszcie zmądrzeją i będą zatrudniać klasowych jeźdźców w najważniejszych wyścigach :?: :evil:
Dodane :różnica nagrodach w Derby za I i II m = 60 tys .zł. a między II a III miejscem 20 tys. zł.
+ premie od Westminster ....myślenie się kłania......daj koniowi i sobie szansę -zatrudnij fachowca 1-szej klasy ...o ew.zwycięstwie i sławie oraz ew. wzroście wartości konia ,nie wspominam :!: :roll:
Np w Derby b. podobała mi się jazda dż. Reznikowa na Airy Boy'u myślałem-był taki moment ,że będzie w IV -ce, wystarczyło by jechał na IRL,Timemasterze,Night Tornado, a Derby były by jego ....kto mu wreszcie da dobrego konia do walki , mistrz nie ma możliwości się wykazać....? :lol:

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-07-21, 14:02   

Kupiony za 1000 euro, tym większe uznanie dla Marianny i Krzysztofa za doprowadzenie Timemastera do trzeciego miejsca w SluDerby. "Dziękowaliśmy naszemu dżokejowi Stefano Mura, za elegancką jazdę z zachwaniem zasad fair play" - pisze Marianna Surtel na fb w dłuższym tekście. Wcześniej zaś po całości atakuje Mazura za 10 udzerzeń batem, "dzięki czemu wygrał". Szczepcio, o czym Marianna nie wspomina, jeździł też dla jej stajni i co? Wtedy, jak wiadomo, używał bata w dobrej wierze, a teraz używa w złej wierze. Hipokrytka zrobiła się (w tekście na fb) z tej Marianny!

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-07-21, 14:20   

Timemaster - 1000 euro, zwycięzca Rulera, trzeci w Derby (niewiele brakowało, by był derbistą - gdyby nie baty Szczepana i gdyby IRL cudem nie wypchnęła J na drugie), z przeceny, koń, którego hodowca pozbył się znacznie poniżej kosztów stanówki i odchowu. Szczęśliwy zakup i kobieca intuicja i wiedza Lady M.
Matka Timemastera - Tierceville biegała we Francji dla tamtejszego potentata wyścigowego Augustina-Normanda. 10 startów, bez zwycięstwa, 5 płatnych miejsc, zarobiła 21 tysięcy euro. Nie była zła, trzy drugie i dwa trzecie miejsca w Deauville i Compiegne. Po karierze sprzedana do Irlandii.
Timemaster oddany praktycznie za darmo, pozbyto się go, bo pierwsze konie od niej leciały bardzo słabo.
Croissiles 2013 (po Le Havre) - nie wyszła do startu.
Royal Scots 2014 (po Rajsaman) na 9 startów, bez wygranej, tylko dwa płatne miejsca, zarobił 1600 euro.
American First 2015 (So You Think) 4 starty we Francji, bez miejsca
Dopiero klacz No Tinc Por 2016 (Authorized) nieźle biegała, ale to już po sprzedaży Timemastera jako roczniaka. W 2019 roku wygrała z debiutu w Compiegne jako trzylatka na 2000 m. Później biegała 4 razy w Listed. Była 6,8,2 i 7 w 2019-20 roku. Drugie miejsce w tym roku w czerwcu na 2 km w Lyonie LR, zarobiła w sumie 19 300 euro, więc po niej i po Timemasterze kolejne konie od Tierceville już nie będą kosztowały tysiąc euro.

DODANE
Ale już sprawdziłem, czym leci Timemaster...
Matka Tierceville, babka Timemastera - Miss Sacha (po Last Tycoon) była bardzo dobrym, szybkim koniem wyścigowym w treningu Lodera, rating 107.
Na 8 startów 1 zwycięstwo, dwa trzecie miejsca, wygrała 16 tysiecy funtów. Wygrała Listed w Irlandii jako trzylatka na 1000 metrów. Wcześniej trzecia w LR Trial 1000 Guineas. A następnie była piąta w klasyku 1000 Guineas Stakes G1 w Irlandii. Czwarta w Ascot pod słynnym Patem Edderym w prestiżowym sprinterskim Kings Stand (obecnie G1, wówczas G2) do słynnej Lochsong.
https://www.racingpost.co...miss-sacha/form

morpheus 
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-07-21, 14:31   

dzień dobry kochani :mrgreen:
czy emocje już opadły? :P u mnie wciąż derby "na tapecie" :mrgreen: nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale im więcej analizuję finisz derby, tym bardziej skłaniam się do pewnej teorii która zaświtała mi w głowie po przeczytaniu komunikatu KT o ilości batów Szczepana, im więcej to oglądam tym bardziej to mi pasuje... 8-) otóż wszyscy się już przyzwyczaili, że finisz na Służewcu to nie posyłanie koni, a jedno wielkie "rozglądanie się" dżokei :shock: tak też jest w tym przypadku, obejrzyjcie proszę wyścig od 2.20 minuty, Szczepan jadąc już przy kanacie nie robi nic innego jak tylko patrzy w prawo, moim zdaniem spodziewał się zobaczyć, jak wszyscy zresztą na torze ;) , dwie młode panie odjeżdżające łatwo od stawki i wygrywające dowolnie derby, niestety Sczepan widzi, że blisko po prawej mija go Timemaster i zaraz wygra gonitwę, co robi Szczepan? podejmuje decyzję, jak już nas zdążył przyzwyczaić w ułamku sekundy, "nie mogę pozwolić żeby wygrała konkurencja, poproszę Night Thunder'a, żeby wygrać dla swojej stajni i właściecieli" tako rzecze Szczepan i okłada konia wyciągając go wcale niełatwo na zwycięstwo w derby :shock:
podkreślam to tylko moja prywatna teoria, każdy widzi w wyścigu swoją prawdę, może kiedyś po latach Szczepan opowie o tym lub napisze wspomnienia i dowiemy się wszyscy jak było naprawdę ;) nie mniej uważam, że Szczepan Mazur jest znakomitym dżokejem! amen.
nie pochwalam oczywiście lania koni bez umiaru, bo to nikomu nie służy :evil:

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-07-21, 14:53   

Niby Mazur chciał, żeby wygrała I.R.Lady, a gdy zobaczył, że nie wygra, a może wygrać kto inny, zaczął mocniej jechać. Jak dla mnie - idiotyzm.

Mazur idealnie przeprowadził swojego Night Thundera, zresztą zaraz po wyścigu w wywiadzie mówił, że wyścig złożył mu się, wszędzie miał drogę. Wiedział, że będzie dobre tempo, zajął na tym stayerze idealną pozycję, pilnował jej, troche stracił na ostatnim wirażu, zobaczył na początku prostej wolną drogę, mocniej pojechał, właściwe zrobił rzut, musiał więc dać mu trochę oddechu, patrzył, co się dzieje i pojechał we wszystko na ostatnich dwustu metrach, nie rozglądając się na boki. Idealna jazda.
Mój guru mówił mi, gdy uczyłem się sztuki patrzenia na wyścigi:
- Panie kolego, przed najlepszym koniem droga otwiera się, a przed słabszym zamyka.

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-07-21, 14:55   

Ale już sprawdziłem, czym leci Timemaster...
Matka Tierceville, babka Timemastera - Miss Sacha (po Last Tycoon) była bardzo dobrym, szybkim koniem wyścigowym w treningu Lodera, rating 107.
Na 8 startów 1 zwycięstwo, dwa trzecie miejsca, wygrała 16 tysiecy funtów. Wygrała Listed w Irlandii jako trzylatka na 1000 metrów. Wcześniej trzecia w LR Trial 1000 Guineas. A następnie była piąta w klasyku 1000 Guineas Stakes G1 w Irlandii. Czwarta w Ascot pod słynnym Patem Edderym w prestiżowym sprinterskim Kings Stand (obecnie G1, wówczas G2) do słynnej Lochsong.
https://www.racingpost.co...miss-sacha/form

DODANE
W hodowli babka Timemastera - Miss Sacha także okazała się bardzo dobra.
Dała cztery konie klasy Pattern, w tym trzy po Linamixie, półbraci Tierceville.
Mister Sacha miał rating 116, dobry miler. Na 6 startów 3 zwycięstwa, ponad 100 tysięcy euro. Wygrał Prix Guiche G3 na 1800 m, był trzeci w G2 Prix Daniel Wildenstein.
Mister Charm, 19 startów, 7 zwycięstw, zarobił około 250 tysięcy euro. Rating 115. Wygrał trzy gonitwy Listed we Francji w tym ceniony Prix Djebel, był drugi w G3.
Bardzo dobry był też Green Chanell, 10 startów, 3 zwycięstwa, 60 tysięcy funtów, rating 107. Też wygrał Prix Djebel LR, bijąc świetnego Vespone (po Llandaff), zwycięzcę Grand Prix de Paris G1.
Green Chanell był dwa razy drugi i raz trzeci w G3. W Prix Chenes G3 był drugi, 2,5 długości za francuskim derbistą Dalakhanim. Na koniec kariery obiegł nawet w Champions Mile G1 w Hongkongu, ale był ostatni.
https://www.racingpost.co...en-channel/form
Tym bardziej dziwne, że Timemaster kosztował tylko tysiąc euro, gdy trafia do Polski mnóstwo koni za kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy euro ze znacznie słabszymi rodowodami i mniejszymi sukcesami bliskich kuzynów.

No i ojciec Timemastera - Mukhadram, nie wypadł sroce spod ogona. Syn samego Shamardala na 16 startów 5 wygranych wyścigów i 2 miliony funtów. Wygrał G1 (Eclipse Stakes) G2 i G3, był drugi w Dubai World Cup i trzeci w King Goerge and Queen Elizabeth G1.
W roku gdy spłodził Timemastera krył klacze po... 7 tysięcy funtów. Do tego jeszcze koszty odchowu klaczy i źrebaka. Skąd więc ta cena tysiąc euro za roczniaka?

Koniofan 
Dżokej
Koniofan

Wysłany: 2020-07-21, 15:01   

Morfeuszu .....wyśpij się....a teorie spiskowe schowaj do kieszeni...kto w Derby odpuści mając szansę wygrać.... :?: :P

morpheus 
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-07-21, 15:35   

tx, idiotyzm gdzie? że IRL była bitą faworytką? prześledź proszę wypowiedzi trenerów, ligę mediów, zakłady w totku, (oprócz Dorpata i p. Strójwąsa wszyscy twierdzili, że kobyła łatwo wygra) jakoś teraz dwa dni po derbach twierdzisz, że byłeś pewien że przegra ?! :mrgreen:
ukazały się filmiki trenera Wyrzyka z Night Thunder'em i IRL na fejsie i uwaga..trener Wyrzyk przeprasza sic! (szacun!)zawiedzione nadzieje fanów ,że kobyła nie wygrała!!! nawet oni w Rosłońcach byli przekonani że łatwo wygra :shock:
z tego co wiem trener Wyrzyk nie pije, ale powinien postawić wielką flaszkę Szczepanowi za "uratowanie" derbów dla Rosłoniec, bo ani 200 ani 100 ani 50 metrów przed metą derby nie były dla Rosłoniec, a były dla Ziemiańskiego, tylko szybka reakcja Szczepana zapewniła uchronienie przed kompromitacją
wyspany jestem :P

Alef 
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-07-21, 15:40   

Wiemy już czym leci Timemaster...

A czym leci Night Thunder. Tylko faulującym, brutalnym dż. S. Mazurem. Czy daleko zaleci ?

Koniofan 
Dżokej
Koniofan

Wysłany: 2020-07-21, 15:48   

Ohooooo.... pojawił się nowy,młody ,krnąbrny,pewny swego ,wręcz pyszałkowaty forumowicz śpioszek....ludzie bójata się, szczególnie ,jak widać Tx....ale takich było już na forum wielu....poczekam aż spokornieje i zmądrzeje .....Tx może się wykazać elokwencją i sztuką poskramiania na forum.... :P

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-07-21, 15:53   

Przed Derby zacząłem robić analizy rodowodów i możliwości dystansowych 13 koni zgłoszonych do Derby, ale ze względu na nadmiar obowiązków, nie dałem rady tego zrobić. Skończyłem tylko Sewerusa i z 50 procent sylwetki Night Thundera, którego typowałem na zwycięzcę Derby.
Dziś wieczorem postaram się skończyć analizę Night Thundera i wrzucę na forum.

morpheus 
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-07-21, 15:56   

Alef napisał/a:
Wiemy już czym leci Timemaster...

A czym leci Night Thunder. Tylko faulującym, brutalnym dż. S. Mazurem. Czy daleko zaleci ?

gdzie był faul? Szczepan zajechał komuś drogę? był protest? zlał konia, dostał karę, o co chodzi?
Wyrzyk "przegrał" derby kobyłą bo posadził Aśkę, Ziemiański przegrał derby bo posadził Murę, wsadza zresztą Giedsona na dobre konie :mrgreen: ma najniższy procent zwycięstw :!:
więc jak to mówią: mądry polak po szkodzie :mrgreen:
popełnili błędy, niech się na nich uczą, obaj :P pretensje, zawiść, oskarżenia, jasne to takie ...polskie! :P przeczytałem post p. Surtel..ech..szkoda gadać, po co pisać takie rzeczy???
kłótnie i jatki między nami skończą się na torze ...kłusakami! :mrgreen:
całuski od śpioszka ;) :P

Odpowiedz do tematu