|
Tower Racing Forum
|
|
Derby 2020 |
| Kto wygra Derby 2020? |
| 1. SEWERUS dż. J. Verner 59, trener W. Olkowski |
|
11% |
[ 1 ] |
| 2. NIGHT THUNDER dż. S. Mazur 59, trener A. Wyrzyk |
|
0% |
[ 0 ] |
| 3. HIGH IN DANCER dż M. Srnec 59, trener M. Jodłowski |
|
0% |
[ 0 ] |
| 4. HIPOP DE LOIRE dż. T. Lukášek 59, trener A. Wyrzyk |
|
11% |
[ 1 ] |
| 5. PROLETARIUS k.dż. I. Wójcik 59, trener A. Wyrzyk |
|
0% |
[ 0 ] |
| 6. NEVERLAND k.dż. D. Pantchev 59, trener A. Laskowski |
|
0% |
[ 0 ] |
| 7. PETIT dż. M. Abík 59, trener K. Ziemiański |
|
0% |
[ 0 ] |
| 8. INTER ROYAL LADY k.dż. J. Wyrzyk 57, trener A. Wyrzyk |
|
55% |
[ 5 ] |
| 9. TIMEMASTER dż. S. Mura 59, trener K. Ziemiański |
|
0% |
[ 0 ] |
| 10. GRAN EMPEROR dż. A. Turgaev 59, trener M. Jodłowski |
|
0% |
[ 0 ] |
| 11. NIGHT TORNADO k.dż. B. Giedyk 59, trener K. Ziemiański |
|
11% |
[ 1 ] |
| 12. AIRY BOY dż. A.Reznikov 59, trener M. Janikowski |
|
0% |
[ 0 ] |
| 13. SAIGET dż. C.Cadel 59, trener M. Borkowski |
|
11% |
[ 1 ] |
|
| Głosowań: 9 |
| Wszystkich Głosów: 9 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2020-07-17, 19:43
|
|
|
Trójki na Derby
8/2,9,11/2,9,11
8/2,9,11/1,4,7
i po krzyku |
_________________ Koniofan
 |
|
|
|
 |
Issos
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2020-07-17, 21:13
|
|
|
| Kilka zdań sprostowania. Odnoszę wrażenie że zostałem przez Tx-a źle zrozumiany. Teksty Dorpata fajnie się czyta nie dlatego, że napisał miłe słowa o Sewerusie, któremu kibicuje. Mój tok rozumowania podąża w innym kierunku. Znam dużo osób, które mają dużą wiedzę na temat koni ale nie umieją jej przekazać. Dorpat potrafi. A jeśli ktoś potrafi dodatkowo swoje myśli przekazać w formie pisanej... - bardzo dobrze to o nim świadczy. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-17, 21:42
|
|
|
Issos, ok, tylko nie ugłaszczmy Dorpata. A przy okazji zerkam na trójeczki Koniofana. Jaki jest sens gry z I.R.Lady na górze? Wybrałbym jako podstawę coś do porządku (I+II) i do niego #box z pięciu koni, w tej piątce może być faworytka, razem 40x3=120 zł.
dodane
Ugłaszczmy, nie pamiętam, żebym wcześniej kiedykolwiek użył tego słowa. Skąd przyszło do głowy, akurat teraz? Szukam w starym słowniku Doroszewskiego z 1967 roku; ugłaskać rzad., rzadkie. Słowo jak rzadki ptak przelatujący przez głowę. |
|
|
|
 |
Issos
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2020-07-17, 21:48
|
|
|
| Uwaga jest celna. Pozdrawiam :-) |
|
|
|
 |
Dorpat
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-17, 22:15
|
|
|
W uzupełnieniu informacji o rodowodzie Sewerusa.
Najsłynniejszą przedstawicielką rodziny 4-m, z której pochodzi Sewerus, jest oczywiście w ostatniej dekadzie Enable, która dwukrotnie wygrała Nagrodę Łuku Triumfalnego, a w 2019 roku była na Longchamp druga. Miałem niezaktualizowaną bazę swoich danych i nie pojawiła się wczoraj w zestawieniu.
Koneksje, to co prawda dalekie, ale i Enable i Sewerus idą w prostej linii od tej samej klaczy. Magnolia jest 14 matką Sewerusa i 16 matką Enable.
Bliskie związki z Enable ma również Night Thunder.
Night Thunder to w zasadzie taka polska Enable w męskim wydaniu. Klacz księcia Khalida Abdullaha ma bardzo odważny inbred 3x2 na epokowego reproduktora Sadlers Wellsa, a podopieczny Wyrzyka jest zinbredowany na Sadlers Wellsa 3x3. No i oba konie są oczywiście po Nathanielu.
Link do rodowodu i kariery Night Thundera oraz rodowodu Enable:
https://www.pedigreequery.com/night+thunder3
https://www.pedigreequery.com/enable2
Więc jak się nie wie Derby co się gra, to się gra - zgodnie ze służewieckim porzekadłem - jeden/dwa... |
|
|
|
 |
Issos
Kandydat dżokejski

|
|
|
|
 |
Dorpat
Dżokej

|
|
|
|
 |
Issos
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2020-07-17, 22:54
|
|
|
| Dobrze że wreszcie ktoś normalny i merytoryczny pisze teksty na stronę Toru. |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
|
|
|
 |
morpheus
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2020-07-18, 20:52
|
|
|
dziękuję Annie Marii i całej ekipie Służewiec ITV, dziękuję niezastąpionemu Dorpatowi za imponującą wiedzę i zawsze ciekawe analizy rodowodów i "smaczki" wyścigowe
nie przypominam sobie tak obszernej analizy przed derbowej, filmy, wywiady, artykuły na torsłużewiec.pl, posty na tym forum etc bardzo mnie to cieszy
pewnie szanowni interlokutorzy jak zwykle doleją parę łyżek dziegciu , ale ja jestem w tym roku jako klient bardzo ..."dopieszczony"
życzę wszystkim jutro niezapomnianych wrażeń, zdrowia koniom, satysfakcji trenerom, dżokejom i właścicielom, graczom ogromnych wygranych, uśmiechajmy się jutro do siebie |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-18, 23:40
|
|
|
Fakt, Totalizator Sportowy wyznaczył (dla siebie) nowy wyższy poziom promocji Derby.
Czego, a właściwie kogo zabrakło w przekazie TS? Tych bezimiennych właścicieli koni, ukrytych na oficjalnej liście startowej. Kim jest A.Prytulczyk - właściciel, czy właścicielka Night Thundera? Kim jest, S.Pegza - właściciel I.R.Lady, Hipop de Loire i pacemakera. A spółka Borussia - właściciel Petita, czy Sk Tarnawka - właściciel Gran Emperora? Może mnie coś umknęło? Sto tysięcy słów o I.R.Lady i ani jednego o jej właścicielu. To tylko tutaj możliwe!
dodane
A "niezapomniane wrażenia"? Obawiam się, że te związane z koronawirusem i bezsensownymi ograniczeniami, nie pasującymi do wyścigów konnych.
http://torsluzewiec.pl/we...derby-19-lipca/
dodane po Derby
Nie było tak źle, jak myślałem przed Derby. |
|
|
|
 |
Joga
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-19, 11:55
|
|
|
Dzień dobry. Wkrótce zaczynamy zabawę Jak Wasze samopoczucie przed Derby? |
_________________ A horse gallops with his lungs, perseveres with his heart, and wins with his character.
Federico Tesio |
|
|
|
 |
morpheus
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2020-07-19, 18:04
|
|
|
to będzie seksistowski i niegrzeczny post w moim wykonaniu po dzisiejszych derbach:
baba z wozu koniom lżej!
dodane, 5 czerwca Gambl100procent pisze tak:
"@Inter royal lady
Spokojnie czekamy, jeżdżenie po 4 i 5 kole + finisze się na niej odbiją... (i znowu będzie płacz że bieżnia źle przygotowana...)[/quote]
prorok czy co? gambl weź mnie do spółki, a najlepiej zostań ministrem finansów, szacun |
|
|
|
 |
gambl100procent
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-19, 19:00
|
|
|
| morpheus napisał/a: |
prorok czy co? gambl weź mnie do spółki, a najlepiej zostań ministrem finansów, szacun |
Nie chcesz mnie w spółce bo na 5 sezonów tylko 1 byłem na plus.
Kobyła mogła wygrać, ale słaba jazda zrobiła swoje. Szczepan to jednak profesor jest.
2 konie w szpitalu po rushu proletariusa (neverland i hip-hop)--> Edit: 400 metrów przed celownikiem, źle zrozumiałem osobę która mi o tym mówiła.
Dzień wyścigowo udany, kasowo słabiej, grunt że nie do golasa...
3 ostatnie gonitwy dały odrobić... |
_________________ Żyj śmiało |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-19, 23:56
|
|
|
Dlaczego I.R.Lady przegrała?
analiza
Celownik:
N.Thunder pół długości I.R.Lady łeb Timemaster dwie długości Petit szyja N.Tornado 3/4 dł Airy Boy 6 długości High in Dancer i reszta;
50 m przed celownikiem (kamera prostopadle do listew):
N.Thunder i I.R.Lady łeb w łeb, łeb Timemaster;
200 m przed celownikiem (kamera z tr. głównej prostopadle do listew):
I.R.Lady szyja Timemaster 1/2 długości Airy Boy, N.Tornado kr. łeb N.Thunder
300 m przed celownikiem:
Timemaster łeb N.Thunder jedna dł. N.Tornado pół długości I.R.Lady, Airy Boy
wszystkie sześć z szansami, reszta odpada;
kamera od przodu (ok. 400 m przed celownikiem), tory po dwa metry szerokości, patrząc od wewnętrznej:
1 - Neverland
1 - Hipop de Loire, z tyłu
1 - Proletarius, odpada
1/2 - N.Thunder, Mazur widzi drogę i mocno jedzie
2 - Sewerus, odpada
2/3 - Timemaster, potem nieco zbacza 3/4, 4
3/4 Night Tornado, potem nieco zbacza 4, 5
4 - Airy Boy, potem nieco zbacza 5
4 - Gran Emperor, odpada, nieco zbacza do wewnątrz
5 - Petit, potem nieco zbacza 5
5/6 I.R.Lady, stopniowo zbacza 6, 6/7, 8, 8/9, 9
6 - High in Dancer zbacza 7,8, 8/9, 9
I.R.Lady (już na zewnątrz) w zatrzymanym kadrze na 200 m przed cel. nieznacznie jest pierwsza, z przewagą ledwie jednej długości nad piątym w tym momencie N.Thunderem (przy listwach);
między 300 metrów a 200 metrów I.R.Lady przyspiesza, jej szybkość jest dominującym czynnikiem;
na ostatnich dwustu metrach I.R.Lady zbacza ledwie o jeden tor, z 8 na 9;
na 50 metrów przed cel. N.Thunder (przy listwach) zrównuje się z klaczą, Timemaster (4 tor) ledwie łeb trzeci;
na ostatnich 50 metrach N.Thunder zdobywa więcej niż pół długości przewagi;
tuż przed celownikiem Wyrzykówna z wyciągniętymi rękami (to wspaniałe ujęcie) jeszcze wyciąga klacz i zmniejsza różnicę, wydaje się, że jeszcze trochę i wygrałaby, ale to złudzenie, złudzeniem jest też wrażenie, że w celowniku odbiera drugie miejsce Timamasterowi.
Czy I.R.Lady przegrała z powodu zboczenia na zewnątrz? Więcej straciła na wcześniejszej jeździe największym kołem, żeby uniknąć zamknięcia. Właściciele wierzyli w jej szybkość, wcale nie bezzasadnie, i wybrali ten wariant taktyczny. Faktycznie przyspieszyła po zewnętrznej, mając ogiery po wewnętrznej i wygląda na to, przynajmniej mnie się tak wydaje, że nie miała już z czego uzyskać większej przewagi, tym bardziej, że została sama po zewnętrznej.
W końcówce tego wspaniałego wyścigu jak w laboratorium obserwowaliśmy jak typ genetyczny t/t (stayer) bierze górę na klasycznym dystansie 2400 metrów nad typem genetycznym c/t (miler).
Być może dżokej wygrałby te Derby, ale musiałby nim być Calvin Borel, który na pewno wybrałby na niej jazdę po wewnętrznej. I.R.Lady przegrała, bo jako milerka trafiła na nieswoim dystansie na rasowego stayera.
Jej zapis do Prix de l'Arc był po prostu wygłupem trenera. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,045 sekundy. Zapytań do SQL: 7
|