|
Tower Racing Forum
|
|
Droga do Derby 2019/ po Derby |
| Autor |
Wiadomość |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2019-07-03, 21:00
|
|
|
Oj ,trzeba uważnie czytać wypowiedzi - napisałem w nawiasie "z małymi pojedynczymi wyjątkami"
Redaktor Z. zrobił ładny kawałek roboty opisując sylwetki uczestników Derby, ale brakuje mi opisów pochodzeń i komu jaki tor służy.
Jest też przesąd, ze zwycięzca Iwna nie wygrywa Derby , ale styl wygranej Pride i znaczne poprawienie rekordu toru robi wrażenie |
_________________ Koniofan
 |
|
|
|
 |
xenite
Uczeń

|
Wysłany: 2019-07-03, 21:07
|
|
|
| tx napisał/a: | W ostatnich latach, importy przekształciły nasze Derby w wyścig dla milerów i stayerów, przy czym te pierwsze zaczęły dominować. Milerem najwyższej klasy był Va Bank, myślę, że nawet 120+ , czyli rzeczywiście "high class", gdyby polscy właściciele nie ukrywali go tutaj, a wcześniej wysłali do treningu na Zachód. Zbliżonej klasy był Bush Brave, sądząc po jego przewagach+przewagach w Derby i Wielkiej Warszawskiej. Jeden i drugi trafiły się jak ślepej kurze ziarno na komercyjnej aukcji roczniaków w Irlandii. Ich ukryte talenty zostały oszlifowane w zawodowych stajniach w miasteczku wyścigowo-treningowym na Służewcu, położonym na szczęście trochę jakby na uboczu Warszawy. Ze stu roczniaków, jakie teraz trafiają do Polski, przeważnie z handlowymi rodowodami, kilka najlepszych zawsze może osiągnąć poziom "smart", czyli 110+ w angielskiej skali. To jest coś więcej niż ciutka klasy, o której pisała Joga. Celem ich właścicieli jest wyścig Derby, a potem to choćby potop.
dodane
Pride of Plavac: coś więcej niż z ciutką klasy. Wyścigowa klacz na Yorkshire Oaks;
Noble Eagle: 100, w międzynarodowej skali, stayer, potrzebuje czasu;
Emil Zapata: N. Rulera wygrał w stylu Va Banka;
Plantea: ze stylu sprinterka klasy 105;
Salasaman: stayer 100+
Grossier stayer 100, potrzebuje czasu;
Nemezis: 95+, t/t lub c/t;
Makfire: ciemny
dodane
ale mogę się mylić, to takie cudne powiedzenie wyścigowe, i jakże prawdziwe!
dodane
Nemezis z budowy stayer
patrz http://www.tower-racing.pl/
zdjęcia z czuciem |
Chyba trochę na wyrost ta ocena... Va Bank na koniec 2018 r. miał handicap 115. A więc szansa, że któryś z roczniaków które trafiają do Polski z zagranicy będzie miało handicap 110+ jest bardzo bardzo bardzo mało prawdopodobne, szczególnie że w ostatnich latach był tylko JEDEN taki koń (Va Bank właśnie). Plantea 105? Salasaman 100? Shafran MNM która w zeszłym roku robiła z dwulatkami co chciała w tym roku wygrała w Niemczech 2 wyścigi, z tego jeden Listed, w Racing Post ma handicap ... 91. Gepard, który z Magnetikiem ścigał się jak równy z równym ma GAG 80,5. Także jeżeli mielibyśmy na torze konia z handicapem 120 to obiegłby tor 2 razy i ograł nasze konie |
|
|
|
 |
Wiosna zerodwa
Starszy uczeń

|
Wysłany: 2019-07-03, 21:27
|
|
|
| Koniofan napisał/a: |
Jest też przesąd ,ze zwycięzca Iwna nie wygrywa Derby , ale styl wygranej Pride i znaczne poprawienie rekordu toru robi wrażenie |
W ostatnich 30 latach ten przesąd nie sprawdził się średnio 3 razy na każde 10 lat. W ostatnich 5ciu niesprawdzanie było raczej regułą.
http://folbluty.org/folbl...nt01returnid=15 |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2019-07-03, 22:40
|
|
|
Czytam i widzę
"Spośród 73 zwycięzców Nagrody Iwna rekrutuje się 23 przyszłych zdobywców Derby (31,5%), w tym 6 w ostatnich 20 sezonach (30%). W przypadku klaczy procentowo wygląda to lepiej – 3 na 7, czyli 42,9%, a w ostatnich dwóch dekadach wręcz wyśmienicie - 2 na 2 czyli 100%! "
Rekordziści toru z Iwna przegrywali Derby z kretesem. Może więc tr.Walicki ma rację, że konie z tego biegu mogą nie mieć świeżości i nie zregenerowali sił |
 |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-03, 23:12
|
|
|
| Moim zdaniem możemy spodziewać się bardzo mocnego tempa i świetnej gonitwy. Na mocnym tempie powinno zależeć zarówno trenerom Wyrzykowi, Walickiem i Piątkowskiemu (chyba że sam czuje, że PoN jest jednak zmęczona Iwna). W czwórce jestem przekonany, że będzie Salasaman (jak sama Aśka powiedziała dla pani z TVP - nie był na maksa pojechany w Iwna) i Nemezis (choć tu może jest tylko moje myślenie życzeniowe). No i moim zdaniem już w niedzielę będziemy wiedzieć, że w tym roku nie będzie trójkoronowanego. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 00:44
|
|
|
Xenite,
rzeczywiście wagi trochę na wyrost, spekulacyjnie z doliczeniem dalszego rozwoju, może i trochę zwariowane. Ich podstawą jest mój twardy przelicznik: 82 hgpol=100 funtów.
Podana jako przykład klacz Szafran wygrała tylko z Raising Divą i Neptunem, jej 91 rpr z tego roku to 77.5hgpol, w Derby bez większych szans.
Podany niemiecki handikap Geparda 80.5 GAG odpowiada 71.5 hgpol, do tej wagi trzeba dodać przynajmniej 5 kg za jego przygotowanie do wyścigu w Polsce, a Magnetik już się cofał.
Wrócę po Derby do handikapowej oceny klasy naszych koni.
Statystyki z folbluty.pl zwiększają szanse Pride of Nelson, wynika z nich, że byłoby nawet dziwne, gdyby nie wygrała Derby lub przynajmniej nie zmieściła się w porządku. Jej czas jest tylko rekordowy na lekkim torze, po przeliczeniach nie jest najlepszym czasem.
Ciekawa opinia o Salasamanie, przytoczona przez Kostora. Słyszałem opinię z jej stajni, że Wyrzykówna jeździ na maksa, jeśli jest pewna formy swojego konia. |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2019-07-04, 11:38
|
|
|
Wyrzykówna jeździ może na maxa, jej maxa, ale dopiero dż. Linek wydobędzie z Salasamana wszystko...u mnie bankowy w trójce
Salasaman w Irandy pod 58kg wygrywa łatwo, a Nemezis pod 54kg 5,5 dł za nim. Teraz będzie różnica 2kg, a ktoś powie, to było na początku sezonu ....zaczynam się zastanawiać, czy Plantea nie jest od niej lepsza, a i to "zaklepanie" S. Mazura na Planteę daje do myślenia |
 |
|
|
|
 |
gambl100procent
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 12:07
|
|
|
garść ploteczek...
właściciele Alex Dream podobno są pewni miejsca w trójce (nic nie mówili o Kid Bobby B)
Salasaman był lekko jechany w Iwna (niesprzyjający tor)
Wyrzyk chce wjechać 2 końmi do trójki i jeszcze jednym na płatne miejsce (WOW!)
Mazur jeździ u gangusów też na innym koniu, także to jest dłuższa współpraca...
podobno mocno ciemnionymi końmi są Neptune i Arkano (od dwóch różnych osób)
W prezesa Akademia będzie się mocno liczyć według właścicielki
jak mi się coś przypomni jeszcze to dodam...
Ja podtrzymuje swój wybór : Salasaman |
_________________ Żyj śmiało |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2019-07-04, 12:16
|
|
|
Z innej beczki: Derby mogą wygrać tylko wytrawni dżokeje, a są to; Lukasek,Verner,Fresu,Sweeney,Graberg,Mazur, Reznikow,Linek może Snec i koniec
To jak iloczyn logiczny zbiorów, daje poprawne wytypowanie
1 zbiór wybrane konie na podstawie wyników,
2 wybrane konie na podstawie osiągnięć trenerów,
3 wybrane konie na podstawie dosiadów,
4 doświadczenie,
5 nos czyli niuch,
6 cynki,
7 statystyki,
8 stan toru,
9....itd
a co tam walić i nie kombinować.... |
 |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 13:51
|
|
|
Z iloczynu logicznego zbiorów (marki Koniofana) wszystko da się walić. Oby tylko konia nie walili.
Torsluzewiec.pl, kolejny wywiad. Piątkowski liczy, że Sixte będzie na płatnym miejscu.
Pytałem kiedyś Piotra Czarnieckiego, jakie konie lubi najbardziej? - Najbardziej lubię konie, które wygrywają - odpowiedział pan Piotr po chwili.
A ja najbardziej lubię konie zaciemnione. Najlepiej, gdy jedno łączy się z drugim.
dodane 14:20
Zapisałem liczbę wyświetleń (kliknięć) w temacie Derby wczoraj o 14:20 i dziś o tej samej godzinie. 550 w 24h. Rekord na tym forum. |
|
|
|
 |
gambl100procent
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 14:17
|
|
|
| tx napisał/a: |
dodane 14:20
Zapisałem liczbę wyświetleń (kliknięć) w temacie Derby wczoraj o 14:20 i dziś o tej samej godzinie. 550 w 24h. Rekord na tym forum. |
Przy dziesięciu użytkownikach na krzyż |
_________________ Żyj śmiało |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2019-07-04, 17:53
|
|
|
Tx :"wszystko da się walić. Oby tylko konia nie walili." Ja miałem na myśli walenie ostro w kasie ,a co tx ???....a zwracali mi uwagę ,bym się zastanawiał co piszę....może i tx troszeczkę powinien walnąć się w czaszkę ,zanim coś chlapnie na forum
Dodane :polewanie toru też, a tx zapewniał ,ze tor w Derby będzie pow.3,0 |
 |
|
|
|
 |
morpheus
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2019-07-04, 18:10
|
|
|
cytat z fejsów, p. Wyrzyk umieścił dziś post takiej treści:
"MAŁE OŚWIADCZENIE!!
Ponieważ stan toru praktycznie się nie zmienia i cały czas jest twardy, pomimo zapewnień że będzie lepiej i zaangażowaniu wielu ludzi, tor wyścigowy na Służewcu jest nadal niebezpieczny. Kolejny nasz dobry koń uległ kontuzji!!! AKWANTARIO po niedzielnym starcie w nagrodzie Janowa uległ poważnej kontuzji ścięgna. Tor jest za twardy i za szybki dla dobrych koni, to ambitne i klasowe konie płacą najwyższą cenę. Wyhodowanie takiego konia to 3lata, trening 2 lata i wszystko jest zmarnowane w przeciągu krótkiej chwili. Ponieważ osoby odpowiedzialne za całą sytuację nie potrafią stanać na wysokości zadania, nie pozostaje nam nic innego jak WYCOFAĆ WSZYSTKIE KONIE Z NADCHODZĄCEGO WEEKENDU . W trosce o bezpieczeństwo naszych najlepszych koni będę zmuszony podjąć takie kroki. Prowadzę rozmowy z właścicielami aby wycofać nasze konie z niebezpiecznych startów po źle przygotowanej bieżni."
tx, zraszają? leją? czy dupa blada? |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 18:35
|
|
|
Wyrzyk poprawił swoje "małe oświadczenie", pierwsza wersja wyglądała jakby trener Wyrzyk przeszedł z klasy średniej, do której należy, do niższej klasy ludowej. Pierwszą wersję skopiowała Joga i puściła w sąsiednim wątku (jest już wersja poprawiona).
A wracając do "walenia", w czaszkę należy się pukać, a nie walić, jak wyraża się Koniofan. Z tym pukaniem się przytoczę jeden z ongiś najsłynniejszych tytułów. W latach osiemdziesiątych, swoje sprawozdanie z Derby angielski "Obserwer" zatytułował (cytuję z pamięci w tłumaczeniu): "Greville, puknij się w czoło i pomysł o Lesterze". Adresatem był wzięty dżokej Greville Starkey, przespał on 3/4 wyścigu, finiszował z końca i przegrał króciutko. Tytułowy Lester to Lester Piggott, najsłynniejszy dżokej XX wieku, on z kolei zasłynął też z rady, jak wygrać Derby, jakiej ongiś udzielił jakiemuś młokosowi. - W Derby, synku, musisz być we właściwym miejscu, we właściwym czasie.
Rada Piggotta, który doczekał się niedawno dwóch własnych pomników, w Epsom i Ascot, przydatna jest i w Derby w Warszawie.
Dodam, że Piggott poza bieżnią wyścigową wyglądał na nieśmiałego i bardzo oszczędnie wypowiadał się. |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2019-07-05, 12:32
|
|
|
Pisałem :
"Moim zdaniem nie mają szans wejść do porządku następujące konie :
Sixte,Gancegal,Alex Dream,Plantea,Makfire,Arkano,Chad,Neptune,Un Besso,Plontier
Zostaje 7 koni do rozpatrzenia ...cd. typowania właściwego w niedzielę rano ,jak już prawie wszystko będzie wiadome "
Teraz zostało już tylko 6 , bo Grossier musiał, zostać wycofany.
Jakoś dziwnie wszystkie wypowiedzi trenerów potwierdzają mój wybór -cały czas nie wiem co zrobić z Planteą |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,043 sekundy. Zapytań do SQL: 5
|