Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamach na stanowisko Prezesa PKWK
Autor Wiadomość
Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2015-10-28, 15:38   

Rada PKWK wybrała nowego prezesa PKWK.
Została nim pani Magdalena Rutkowska, dyrektor Hipodromu w Sopocie.
Zwyciężyła 1 głosem!

jazzy 
Uczeń

Wysłany: 2015-10-28, 16:05   

To jakaś parodia.

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2015-10-28, 16:30   

Regulamin Pracy Rady PKWK jest pełen luk i niedociągnięć. Do poprawki i to gruntownej!

http://www.pkwk.pl/langua...cy-rady-pkwk-2/

Brakuje w nim kwestii technicznych, jak: regulamin konkursu na prezesa PKWK, czas składania ofert, precyzyjnych wymogów itd.
Brakuje mi też paragrafu odwołującego członków Rady za jawne naruszenia przepisów czy prawa w działaniach Rady, za naruszenia samego regulaminu pracy Rady.(obecnie członek Rady może zostać odwołany przez właściwego ministra (rolnictwa) tylko na wniosek stowarzyszenia, które go rekomendowało.
Taki zapis to jawny konflikt interesów, zważywszy na różne lobby w Radzie.
W każdym razie w samym regulaminie jest nie mniej luk prawnych jak w Regulaminie Wyścigów Konnych. Są dziurawe jak sito, skonstruowane tak, by mógł przejść każdy przekręt.

słonik 
Dżokej
Kto pyta nie błądzi

Wysłany: 2015-10-28, 17:36   

To Totalizator ma już swoją prezes to już po wyścigach.

Sund
Starszy uczeń

Wysłany: 2015-10-28, 19:16   

Kioto, to czytać należy w ustawie inaczej.
"Art. 4 Nadzór nad Klubem sprawuje minister właściwy do spraw rolnictwa.

Art.7.Organami Klubu są:
1) Rada Klubu, zwana dalej "Radą";
2) Prezes Klubu, zwany dalej "Prezesem".

Art.8.
1.Rada składa się z 15 do 25 członków powoływanych i odwoływanych przez ministra właściwego do spraw rolnictwa spośród kandydatów przedstawionych przez:.................."
.....
6.Minister właściwy do spraw rolnictwa może odwołać przed upływem kadencji członka Rady, a na jego miejsce powołać innego, na wniosek organizacji, która zgłosiła jego kandydaturę."
Minister powołał 25 członków.
Tak więc ma nadzór, gdyż Rada jest częścią Klubu i w ramach tego nadzoru odwołać może każdego członka. Natomiast w jego miejsce, jeśli nie chce zmniejszyć liczby członków, może powołać tylko członka organizacji, która go zgłosiła, żeby w trakcie kadencji nie zmieniać struktury Rady.
Reszta to bujda na resorach (nie resortach), a w ogóle to w normalnym państwie polityczny i zawodowy koniec idioty.

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2015-10-28, 20:20   

Tak jak mowilem kilka lat temu, metodycznie, małym kroczkami sa juz o kilka kroków od calkowitego zaoraniaslyzewca pod deweloperke

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2015-10-29, 00:12   

Poczytajcie sobie sami mistrza manipulacji, ja już nawet nie mam siły tego komentować.

http://www.passa.waw.pl/a...350#prettyPhoto

Sund
Starszy uczeń

Wysłany: 2015-10-29, 00:18   

Karina, teraz już - jeśli prawdą okażą się pogłoski, że bierze w tym czynny udział Minister Sawicki - i rzeczywiście, kpiąc sobie z prawa z powodu bezkarności za obrażanie rolników, nagradzanie córki, czy ukrywanie do spółki z Kwiatkowskim raportu NIK, powoła pełną starczego wdzięku i wigoru Rutkowską, to zobaczysz, jak szybko pomaszerują! Pod komendą Chalimoniuka, bo kogoś musi być widać. W cieniu Sołtysiński ("Dziadek"),głębiej Szpil ("Szmal"), a już zupełnie głęboko Przemysław Tomasz Krych ("Boss").

Ale to nie musi być koniec. Po komedii z wyborem Rutkowskiej, gdy "zwycięzcy" rozjeżdżali się z jazgotem, a pokonani stali jeszcze ogłupiali przy samochodach, chyłkiem przemykał się do Bąkowskiego niejaki Milewicz, kiedyś jakoby członek władz totalizatora. Coś słabo, a mówiło się, że to możliwy komisarz z PiS. Chyłkiem do Bąkowskiego? Coś nisko i śmierdząco. Przyszły prezes TS na piechtę do Bąkowskiego? Służby?

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2015-10-29, 02:27   

Sund, czy o tego Milewicza chodzi?

cyt:"Przybyłowicz powiedział, że dla TS pracował od lipca 2006 roku do kwietnia 2007 roku. Zeznał, że według jego wiedzy autorem projektu ustawy hazardowej, który latem 2006 trafił do ówczesnego szefa Komitetu Stałego Rady Ministrów Przemysława Gosiewskiego - a miał powstać w Totalizatorze - był ówczesny członek zarządu TS Waldemar Milewicz. Projekt zakładał obniżenie opodatkowania wideoloterii. "

http://wiadomosci.wp.pl/k...15d82&_ticrsn=5

Sund, a możesz nam opowiedzieć coś o Przybyłowiczu?

No i znalazłam jeszcze coś, z czego niewiele rozumiem. Może Sund nam rozjaśni, bo ja zewsząd słyszałam, że TS zaangażował się w Służewiec i wyścigi, jako organizator w 2008 roku. Z tego co znalazłam wynika, że już w 2006 roku przymierzał się do zakładów wzajemnych. To ratował wyścigi w 2008 czy przymierzał się do nich dwa lata wcześniej?Czy tyle trwało rozeznanie w temacie co do zagospodarowania 140 hektarów?

"CO NA TO KALIDA? Jacek Kalida w wywiadzie dla Rzeczpospolitej (19 stycznia 2010) mówił tak: W czasie, kiedy pracowałem w spółce, a byłem tam zatrudniony zanim wygrałem konkurs i objąłem stanowisko prezesa zarządu, od maja 2006 r. pełniłem funkcję pełnomocnika zarządu ds. bezpieczeństwa nie toczyły się żadne prace nad projektem nowelizacji ustawy o grach i zakładach wzajemnych w których uczestniczyliby pracownicy Totalizatora. Myślę że gdyby było inaczej wiedziałbym o tym. Nie wiem jednak kto miałby ministrowi Banasiowi przekazać projekt ustawy. W tym czasie nie było bowiem prezesa spółki, ale dwóch członków zarządu, tj. delegowany czasowo z rady nadzorczej Waldemar Milewicz i Leszek Muszalski członek zarządu z ramienia załogi. Jacek Kalida stanie przed komisją w piątek, 19 marca. Należy jednak przypuszczać, że powie tyle, ile powiedział gazecie. Jeśli nie Kalida, to kto? Żaden ze świadków nie odpowiedział na to pytanie. A samego Banasia komisja nie zapytała. KOLEJNY ŚWIADEK? Marian Banaś powiedział mi w rozmowie telefonicznej, że w tej sprawie będzie odpowiadał tylko i wyłącznie na pytania komisji śledczej. Pytanie więc, czy komisja wezwie go po raz kolejny, żeby dopytać? I kogo wezwie w tej sprawie jeszcze? Z materiałów nie tylko prasowych dostępnych w Internecie wynika, że to Waldemar Milewicz był tą osobą, która pomiędzy Mirosławem Roguskim a Jackiem Kalidą de facto szefowała Totalizatorowi. 26 kwietnia 2006 Waldemar Milewicz został powołany do rady nadzorczej TS, a ta delegowała go do czasowego pełnienia obowiązków członka zarządu spółki: (http://www.tvn24.pl)"

"W artykułach prasowych cytowanych przez biuro prasowe Totalizatora Sportowego był nazywany prezesem:Oprócz nagród pieniężnych, które obowiązywać będą we wszystkich gonitwach, w wyżej wymienionych dodatkowe puchary ufundowali: prezydent Sopotu Jacek Kaniowski, marszałek Województwa Pomorskiego Jan Kozłowski oraz prezes Totalizatora Sportowego Waldemar Milewicz. Wstęp wolny. (http://www.tvn24.pl)"

"Świadczy o tym także komunikat Totalizatora Sportowego z 26 września 2006 roku, w którym czytamy m.in. Rezygnację z funkcji Członka Zarządu TS złożył również Pan Waldemar Milewicz, który z momentem powołania Prezesa Zarządu Spółki zakończył misję powierzoną mu przez Radę Nadzorczą TS. (http://www.tvn24.pl)"

"Nie musi to oczywiście oznaczać, że to Waldemar Milewicz przyniósł Marianowi Banasiowi projekt ustawy o grach autorstwa Totalizatora Sportowego. Oznacza jednak tyle, że może komisji pomóc w rozwiązaniu zagadki. Tej i może jeszcze innej, czyli kto ten projekt przygotował. Grzegorz Maj zaprzeczył przed komisją, jakoby to on był autorem, co można było z kolei przeczytać w analizie CBA przesłanej do ko
misji. (http://www.tvn24.pl)"

całość tu: http://www.tvn24.pl/jesli...o,248808,s.html

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2015-10-29, 03:00   

Jak się szuka, to się znajduję samemu odpowiedzi.
Z tego co znalazłam pierwszą umowę na dwa miesiące wyścigowe w 2006 roku miał podpisać z TS prezes Budny i też miał wątpliwości co do niektórych zapisów.

"Negocjacje trwały jednak już od lutego i to one najbardziej opóźniły start wyścigów.
Klub obawiał się, że zostanie pozbawiony wpływu na to, jak będzie zagospodarowany teren Służewca. Jest to największy polski hipodrom, którego powierzchnia liczy niemal 140 ha. - Zależy nam na tym, by podpisać umowę jak najszybciej, co nie znaczy, że na każdych warunkach - mówił nam niedawno Jerzy Budny, prezes PKWK. A jednak Totalizator przeforsował swoje zapisy. Umowa została zawarta na 30 lat z możliwością przedłużenia. PKWK będzie miał niewielki wpływ na koncepcję zagospodarowania. - Zgodnie z umową możemy brać udział w jej opracowywaniu, ale to dość enigmatyczny zapis. Byłbym usatysfakcjonowany, gdyby taka koncepcja wymagała naszej zgody - mówi Budny.
"

A co wydarzyło się miesiąc później w 2006 roku?
Ano:
"Totalizator Sportowy nie wyłoży pieniędzy na Służewiec. Konie nie będą się ścigać pierwszy raz od II wojny światowej.

Dwa tygodnie temu podaliśmy w wątpliwość organizację wyścigów w tym roku. Napisaliśmy, że zdaniem ekspertów budowlanych istnieje zagrożenie, że trybuny na Służewcu nie zostaną dopuszczone do użytku.
Obiekty służewieckie są w katastrofalnym stanie. W każdej chwili grożą katastrofą budowlaną. Dlatego musieliśmy wycofać się z tego projektu - mówi Jerzy Zieliński, nowo powołany prezes Lottomerkury, spółki zależnej Totalizatora Sportowego (TS), która miała być organizatorem wyścigów (sam hazardowy gigant miał stworzyć system przyjmowania zakładów).

Bez koncepcji

Jeszcze dwa tygodnie temu Waldemar Milewicz, członek zarządu TS, zapewniał, że bomba pójdzie w górę pod koniec sierpnia, a w ciągu 40 lat na same nagrody hazardowa spółka przeznaczy około 300 mln zł. Przekonywał też, że już po pięciu latach obroty końskiego totalizatora przekroczą 150 mln zł.
Na razie najważniejsze jest uruchomienie wyścigów - twierdził Waldemar Milewicz.

I zdaje się, że tu, a nie w stanie służewieckich obiektów, jest pies pogrzebany. Choć negocjacje z Polskim Klubem Wyścigów Konnych (PKWK - z ramienia skarbu państwa ma prawo własności terenów Służewca) TS prowadził od lutego 2006 r., władze hazardowej spółki nie sprawdziły, jakie są możliwości zagospodarowania 138 hektarów."

"Park, nie inwestycje

Okazuje się, że są niewielkie. Dotarliśmy do pisma, która pod koniec czerwca dotarło do TS od Naczelnego Architekta Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy. Wyłuszcza on w nim, że tereny Służewca są przeznaczone pod usługi rekreacyjno-sportowe i zieleń parkową (m.in. maksymalna wysokość zabudowy to 12 m). To w praktyce uniemożliwia inwestycje komercyjne.

Tymczasem biznesplan przygotowany przez firmę doradczą DGA (też wpłynął do TS pod koniec czerwca) nie pozostawia złudzeń: bez wpływów z poddzierżawy i tzw. biznesów okołowyścigowych cały projekt będzie nieopłacalny (przewidywana strata to 65 mln zł!).

Pikanterii sprawie dodaje fakt, że - jak napisaliśmy ostatnio uzgodniona umowa między Lottomerkury a PKWK budziła kontrowersje właśnie ze względu na zapisy dotyczące poddzierżawy. Gdyby weszła w życie, nie tylko TS, ale także poddzierżawcy mogliby inwestować na Służewcu bez zgody PKWK, a klub po upływie okresu dzierżawy musiałby albo zgodzić się na jego przedłużenie, albo zapłacić tyle, ile dzierżawcy wydali na inwestycje. Wystarczyłoby więc, by powstało nawet niewielkie centrum rozrywki czy apartamentowiec i już klubu nie byłoby stać na zwrot wydatków. Stanowisko miejskiego architekta zablokowało to niebezpieczeństwo."

http://www.interplay.pl/artykul/2619

http://www.finisz.pl/aktu...ace-gonitw.html

I ten sam Milewicz ma zostać ponownie prezesem TS?

jazzy 
Uczeń

Wysłany: 2015-10-29, 08:32   

A co z wnioskiem o odwołanie Chamoliniuka?

Sund
Starszy uczeń

Wysłany: 2015-10-29, 09:27   

Kioto, powtórzyłem co słyszałem od znajomego, który był świadkiem przemykania się gościa i rozpoznania go przez jednego z najdłuższych stażem członków Rady z grona "zwycięzców". Sam nie znał człowieka, więc by nie wiedział, kto to? Mnie zastanowiło, że ów zwycięzca podobno w ogóle nie był zaskoczony.
Czyli jakby czarny lud z PiS idzie do Bąkowskiego i bać się nie trzeba, ale czarny lud z PiS w Klubie to pełen dramat? Oj cynicy i durnie w tej Radzie, więc za karę będą mieli babinę.

Lord Viader
Starszy uczeń

Wysłany: 2015-10-29, 09:41   

Witam,

Staram się zainteresować tematem nowego (starego) posła PIS z wwy Pana Artura Górskiego. Na chwile obecną Pan poseł wyraził zainteresowanie tematem I poprosił o skan pisma zamieszczonego na stronie stowarzyszenia.

Oczywiście nie wiem co z tego wyjdzie, ale myślę, że warto w tę stronę próbować...

Pozdrawiam.
J.

ratujmywyscigi 
Uczeń

Wysłany: 2015-10-29, 10:58   

Lord Viader napisał/a:
Witam,

Staram się zainteresować tematem nowego (starego) posła PIS z wwy Pana Artura Górskiego. Na chwile obecną Pan poseł wyraził zainteresowanie tematem I poprosił o skan pisma zamieszczonego na stronie stowarzyszenia.

Oczywiście nie wiem co z tego wyjdzie, ale myślę, że warto w tę stronę próbować...

Pozdrawiam.
J.

oczywiście, że warto w tą stronę próbować. W każdą warto, i każdego warto informować i prosić o pomoc. A poseł Górski pomógł w niejednej sprawie. Pismo już wysłane

prezes 
Uczeń

Wysłany: 2015-10-29, 14:49   

zastanówcie się dwa razy zanim zaczniecie polityków angażować w sprawy wyścigowe. to nigdy nie wychodzi na dobre nikomu.
200 mln wydane na wyścigi (związane co by nie było z hazardem) przez ostatnie 8 lat to nośny temat dla nowej władzy, która będzie szukała haków na odchodzącą ekipę. szkoda wyścigów. nie wierzcie w to że politykom zależy na dobru wyścigów konnych!!! nie wylewajcie dziecka z kąpielą. apeluję o rozwagę. walczmy ale od polityki trzymajmy się możliwie jak najdalej. ja im po prostu nie ufam.

Odpowiedz do tematu