Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kłusaki ustawiane?
Autor Wiadomość
gambl100procent
Dżokej

Wysłany: 2017-05-03, 12:23   Kłusaki ustawiane?

Po powtórce gonitwy 6 z niedzieli naszła mnie taka myśl że chyba chłopaki coś skrecili. Art deco miał kawał przewagi I nagle zgasł. Powożacy obejrzał sie gdzie jest barbariska(edit: oczywiście chodziło o Bombay Sun:edit) potem na sedziów w samochodzie i już nie poganiał dalej tylko dał sie wyprzedzić.

IMO dzielenie gonitw kłusem wzgledem wygranych powoduje patologie że dowolnie można przesuwać konie miedzy progami wygranych... Co o tym myśli brać forumowa?

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2017-05-03, 13:10   

Nie oglądam wyścigów kłusaków, bo są dla mnie mało interesujące. Nie gram też zakładów złożonych z ich udziałem.
Traktuje część sezonu, w którym występują kłusaki jak chorobę dziecięcą, trzeba przeczekać.

Co do ustawiania gonitw, to teoretycznie każdą można ustawić, nie tylko kłusaków. Piszę teoretycznie, bo praktycznie to trudne logistycznie, gdyż na takie ustawienie musi się złożyć wiele czynników (chyba każdy wie ile).
Nie bronię kłusaczystów, ale często ich biegi, które wyglądają na ustawiane, nie są. Kłusak jak każdy inny koń potrafi słabnąć, a właściciel czy powożący (często 2 w 1) raczej nie rezygnuje dobrowolnie z nagrody pieniężnej. U nas są za małe nagrody by opłacało się ustawić wyścig kłusaczy, nawet kwinty są groszowe. Gra nie warta świeczki.

P.S. Barbariska nie występowała w niedzielę w wyścigu 6.

WS
Uczeń

Wysłany: 2017-05-03, 20:39   

Witam

to ja powoziłem Art Deco, jestem też jego właścicielem i trenerem. Powiem jak to wyglądało z mojego punktu widzenia.

Poprowadziłem dość mocno (ale nie bardzo mocno), przed wejściem w ostatni zakręt miałem już na plecach Bombay Sun.

Po wyjściu na prostą Bombay łatwo mnie minął (wiem, że na skrócie kamery wygląda jakbym cały czas prowadził). Poczekałem do końca górki (ok 350m) i zacząłem mocniej jechać, na każdy mój ruch Taras na Bombayu lekko wypuszczał go i utrzymywał ok 1 dł przewagi. Na ostatni mocniejszy atak zdecydowałem się ok 200m przed celownikiem, ale Bombay ponownie odpowiedział, a Art Deco stracił rytm i był bliski galopu. Od tego momentu jechałem już tylko żeby dowieźć drugie miejsce i nie być zdyskwalifikowanym.

A teraz czysta matematyka.

zwycięzca dostaje 4000, za drugie miejsce jest 1600zł.

zapis do gonitwy kosztuje 210zł (110zł odzyskam minus podatek, bo wg regulaminu organizatora muszę sam sobie płacić za "dosiad"), boks 61,50, transport w obie strony ok 880km- ok 600zł za paliwo plus ok 300 za viatolla. łacznie bliso 1100zł.

za drugie miejsce na czysto mam 500zł, za wygraną miałbym 2900.

gdzie tu logika?

gambl100procent
Dżokej

Wysłany: 2017-05-03, 21:11   

Dziękuję za odpowiedź w sprawie moich wątpliwości z pierwszej ręki :)

Odpowiedz do tematu