Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wrażenia po Derby xx 2016
Autor Wiadomość
Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-07-04, 14:59   

Pokazałaś już raz, Joga, iż nie zawsze "czujesz bluesa" - pisząc onegdaj, iż "nie ważne kto zaczął..." Pomyliłaś się tak u podstaw, bo właśnie zasadniczo ważne; ba, najważniejsze jest kto zaczął! Po drugie "napastliwy" jest zawsze tylko ten, co zaczyna (napada, napastuje), a nie ten, co się broni, gdyż ten drugi może być tylko co najwyżej "zbyt dosadny")...

Także w tym przypadku... Toż dopiero byłoby prawdziwe mieszanie polityki z wyścigami, gdyby Wyrzyk nie wystawił konia do startu tylko dlatego, że wyścig odbywał się oficjalnie pod patronatem Prezydenta RP (godności oraz ciągłości tego urzędu)!* Wystawił konia, bo szanuje swoją pracę, wyścigi i selekcję, jak też urząd Prezydenta RP, natomiast nie przyjął pucharu, bo nie zgadza się z psuciem "wszystkiego co się rusza i na drzewo nie ucieka" w tym kraju przez przebrzydłych PISoli, w tym polskiej hodowli koni ras szlachetnych. Miał prawo to zrobić bez oglądania się na miny innych, a tym bardziej stopień uszczerbku wizerunku Totalizatora, który sam "rzetelnie" zapracowuje sobie na jak najgorszy (już nie mówiąc o stopniu waszego niezadowolenia z faktu).

Tym bardziej miał powody to zrobić, że zaczynał onegdaj od hodowli arabów i z tą rasą oraz środowiskiem jest emocjonalnie związany; natomiast to wasze wciąganie Cacciniego w postawę Wyrzyka oraz w hodowlę arabów jest totalnie absurdalne i bez sensu... Przestańcie już też raz wytykać te pieniądze z Derby, bo dajecie tak dowód niesamowitej wprost małostkowości (już nie wspominając o braku należytego zrozumienia stanu rzeczy)!

* Nie mylcie urzędu z osobą niejakiego A. Dudy, który sprawuje go tylko tymczasowo, profanując od samego początku kadencji - poprzez łamanie konstytucji i sprzeniewierzeniu się przysiędze. Miał być prezydentem Polski i stać na straży prawa i konstytucji, a nie prezydentem ludu pisowskiego i stać na straży tylko PISu oraz swego mentora..

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 16:02   

Osan nie znasz powiedzenia że ,,młodość musi się wyszumieć" przy zaledwie kilkuletnim doświadczeniu wyścigowym nieraz coś się palnie ale z drugiej strony zobacz jak wielkie jest jej poświęcenie !!! Dziewczyna świata poza Służewcem nie widzi !!! Uratowała urwanego konia, wielkie słowa uznania !!! Poczekajmy na Mirka vel Luka może wtedy dowiemy się czegoś więcej

trenerkoni
Uczeń

Wysłany: 2016-07-04, 17:20   

Wyrzyk chciał zaistnieć i zaistniał. Jego prawo, skoro ma takie parcie na szkło. Już TVN i GW o nim wspominają. Tryumfalnie, bo jak inaczej. Derby weszły w świat mediów. Tylko jakoś tak dziwnie - nie ma nic o Caccinim, o talencie trenera, który doprowadził do zwycięstwa, ale o tym, że ma jaja bo się pisiorom postawił.
Bo pokazał figę Prezydentowi za to, że ugrupowanie z którego się wywodzi postąpiło logicznie i zgodnie z prawem: zareagowało na negatywny raport NIK o niegospodarności w stadninach, o kolesiostwie i nieczystych układach, o doprowadzaniu do strat, a więc wyrzucaniu pieniędzy w błoto, rownież naszych pieniędzy. Dlaczego ten raport leżał półtora roku i ówczesna władza nie kiwnęła nawet palcem, by zareagować? W tym czasie padło kilkanaście klaczy.
A, drodzy obrońcy arabów, byliście kiedykolwiek w Janowie? Widzieliście dziesiątki koni (nie tych, za które bierze się miliony) z poprzerastanymi przez rok kopytami, stojące na wykoślawionych nogach po kolana w gównie? Porozmawialiście z pracownikami? Pojęcia nie macie, czego bronicie.
Trela nie budował marki "polskiego araba" robił to jego poprzednik, odbudowując stado po wojnie, doprowadzając je do takiego stanu, że zaczęli konie kupować amerykanie (jak miało to miejsce już w latach trzydziestych ub. wieku). Wtedy powstała marka i chwała Treli, że ją utrzymał. Ale spoczął na laurach, niestety.
Ludziom od władzy i poczucia bezkarności z czasem zaczyna odbijać szajba (patrz złoty mercedes).

A teraz panie Osan - zdewaluował pan urząd prezydenta stwierdzając, że to puchar od Dudy, nie od Prezydenta był przez Wyrzyka odrzucony. Świadczy to o całkowitym skretynieniu, świadczy o głupocie i kodziarskim zaprzaństwie. Ale ma pan prawo - artykułu żadnego pan nie naruszył. Na razie.
A teraz wyobraźmy sobie pisiora o mentalności pana Osana, który poczyta wasze wypowiedzi. Wyobraźmy też sobie, że to człowiek z branży, skoro wchodzi na końskie fora i interesuje sie tematem. Wyobraźcie sobie, że pisior ów ma mozność podejmowania decyzji w sprawach naszego środowiska...
Nie dziwcie się, że za rok liczba gonitw spadnie o połowę, że zabraknie kasy na nagrody, a w ogóle powstanie dyskusja w gremiach, czy wyścigi są do czegokolwiek potrzebne.
Srajcie dalej w swoje gniazdo nie wiedząc w swej naiwności, czy pisowski Osan lub Wyrzyk nie czyta waszych słów.
A za rok spotkajmy się wszyscy na spiczu u Kijowskiego.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 19:34   

Nie ma nic gorszego dla polskich wyścigów konnych niż mieszanie ich z polityką.

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-07-04, 19:42   

Joguś, no i jak tu takiemu dosadnie nie odpowiedzieć? Czytając te brednie pełne błędów, pomyleń i przeinaczeń, normalnie nie wiadomo czy śmiać się czy płakać...

Przede wszystkim, niejaki "trenerze koni" (jak trenerzy tak trenują polskie konie, jak piszą po polsku, to faktycznie daleko zajedziemy z naszymi wyścigami)...

Po pierwsze "Wyrzyk", a nie "Wyżyk". Pewnie dla ciebie to wsjo rawno, bo kto by się tam przejmował jakąś głupią ortografią czy cóś, no ale nie dla wszystkich to jest takie bez znaczenia, a już na pewno dla "pozwanego"...

Po drugie - jak mu tak tego parcia zazdrościsz, to sam palnij coś głupiego kiedyś do kamery (bo o palnięcie czegoś mądrego, to cię nie posądzę) - może i ty tak trafisz na tvn-owskie salony - kto wie (spróbuj kiedyś)...

Po trzecie - tak "właściwie" pisiory zareagowały na raport NIK-u, że - po zwolnieniu Białoboka i Treli - na prezesa Janowa mianowali nie mającego pojęcia o koniach, za to mającego problemy emocjonalne, księgowego z Lublina; a na prezesa Michałowa młodą zootechniczkę (z łapanki). Tak oto nastąpiła dobra zmiana pisowska w polskiej hodowli arabów - tak "dobra" jak wszędzie. Otóż wyobraź sobie gostku, że ja "byłem kiedykolwiek w Janowie"! Byłem tam nie raz, nie pięć, ale kilkadziesiąt razy na przestrzeni ostatnich 30 lat... Wpierw na część wakacji jechałem do Janowa, by tam pracować przy koniach, a potem przez wiele lat pisałem o arabach - tak janowskich, jak i michałowskich, w międzyczasie poznając tak śp. Krzyształowicza i Jaworowskiego, jak i ich następców, wobec których najczęściej miałem krytyczne zdanie (wyrażane publicznie), ale do głowy by mi nie przyszło, by zrobić taką rozpierduchę po całości - w dodatku nie będąc do niej przygotowanym. W istocie należało kiedyś przeciąć ten niefajny (patologiczny) układ, który się w ostatnich 20-stu latach wytworzył, ale na pewno nie w ten sposób (nie tak na bolszewickie uuuuuurrrra).

Po czwarte - gdybyś potrafił czytać po polsku ze zrozumieniem, to być łacno pojął, że zrobiłem coś akurat odwrotnego, niż to co mi zarzucasz (iż w istocie uszanowałem urząd Prezydenta jako taki, zdewaluowałem zaś Dudę - a nie odwrotnie)! W tej sytuacji pozostawiam przytomnym wnioski, kto tu okazał się głupkiem i kretynem... Gdybyś, miał też choć ciut rozeznania w temacie, to byś mnie nie nazywał "pisowskim Osanem", tylko 100 razy wcześniej ugryzł się w język (w palucha), boś większego absurdu/idiotyzmu nie mógł wymyślić! Ja i pisowiec - dobre (koń by się uśmiał). Poza tym, co ty możesz wiedzieć o mojej mentalności, skoro ciężko pewnie byłoby ci dodać dwa do dwóch?! Nie nazywaj się też więcej "trenerem koni", bo z taką percepcją i świadomością stanu rzeczy przynosisz tylko wstyd temu mianu... Poza tym spadaj na drzewo, glonojadzie bez pojęcia. Do jakiejś porządnej łopaty byś się wziął, a nie popisywał się tu swoim imbecylstwem do potęgi (kury ci macać, a nie wypowiadać się publicznie)... :mrgreen:

trenerkoni
Uczeń

Wysłany: 2016-07-04, 21:00   

Drogi Osanie, przepraszam, że naraziłem twoją ortograficzną wrażliwość na szok. Zrozum: pan Wyrzyk nie jest (na razie) postacią na tyle znaną i rozpoznawalną, bym znał te piśmiennicze niuanse. Przepraszam również Bohatera Narodowego, błąd poprawiłem.
Piszesz, że spędzałeś wakacje w Janowie przy robieniu boksów. Nie rozumiem zatem skąd oburzenie, że ktoś tam chce coś generalnie zmienić. A może byłeś, ale nie rozglądałeś się? Prawdopodobnie ja jako nadrzewny glonojad zauważyłem więcej. Między innymi i to, że firma Janów służyła do robienia kasiory w wąskim kółku wzajemnej adoracji.
Osanie czytaj ze zrozumieniem: wcale nie uważam, że ty i twój kolega Wyrzyk jesteście pisiorami. Dałem tylko do zrozumienia, że po tamtej stronie barykady znajdą się ludzie o podobnej mentalności co wasza. A wtedy - z uwagi na to, że to oni maja władzę - biada wyścigom. Bo oni moga zrobić wam taką samą jesień średniowiecza, jaką wy im teraz robicie. Z tą różnicą, że mogą to uczynić skutecznie. Wam pozostanie jeno kodziarski jazgot, obrażanie innych (jak to uczyniłeś w stosunku do mojej osoby) i bezsilne zgrzytanie zębów. Stąd wziął się mój apel o zaprzestanie srania we własne gniazdo.
Zgodnie z paneuropejską modą całuję cię serdecznie, drogi Osanie.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 21:19   

ho, ho, trenerkoni wysoko zawiesił poprzeczkę Osanowi.

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-07-04, 22:52   

Nie szkodzi, rzeczony trenerze koni (czy tam jednorożców)... Jesteśmy tylko ludźmi, więc robienie błędów jest naszą immanentną cechą... Chodzi tylko o to, by nie obrażać innych bez powodu (ja, jak już obrażam, to tylko w afekcie, a nigdy pierwszy) i nie wciskać im kitu na dzień dobry... A tak w ogóle, czy nie lepiej tak - grzecznie i kulturalnie "różnić się pięknie"?

Natomiast odnosząc się już konkretnie do twego ostatniego postu...

1. Wyrzyk jest już wystarczająco dobrze znany (powinien być dla kogoś ze środowiska), by nie mieć problemów z jego nazwiskiem, ale to szczegół. Przede wszystkim nie jest i nigdy nie był moim kolegą, więc zbastuj w tym względzie...

2. Nie, w żadnym razie nie napisałem, że "spędzałem wakacje w Janowie przy robieniu boksów"! Zaprawdę powiadam ci, nie zrobiłem nigdy w Janowie ani jednego boksu (hi hi), za to opiekowałem się tam (w stajni tzw. championatowej) takimi legendarnymi klaczami, jak Arra, Europa czy Equitana oraz Haracz, bo to już dawno było, jak jeszcze ciebie nie było na świecie (pradzieje)...

3. To skup się i zastanów: czy ten ktoś, z intencją zmiany w Janowie, chce zmienić "coś", czy "generalnie", bo to zasadnicza różnica! Ja byłbym zaakceptować fakt, że ówże tajemniczy ktoś (osoba prawna) chce zmienić "coś w Janowie", ale broń Boże, by chciał tam zmieniać generalnie, bo to będzie znaczyło koniec takiego Janowa, jaki znamy (ze wszystkimi tegoż tragicznymi skutkami). Ja wiem, rozumiem, że pisiory mają inklinacje do rewolucji (iście bolszewickiej) i że wszystko chcą po całości (a pod siebie) zmieniać w tym kraju, ale bez przesady... Ergo - na "coś" jestem skłonny przystać, ale na "generalkę" nie ma mojej zgody (veto).

4. Naprawdę nie musisz mnie uświadamiać w to, co się działo do tej pory w Janowie i informować o tym kółku wzajemnej adoracji, gdyż próbowałem z nim walczyć (piórem i słowem) przez wiele lat - nazywając rzeczy po imieniu. Stąd w pewnym stałem się ich wrogiem publicznym nr 1, a np. na drzwiach stajni w Białce pojawiły onegdaj plakaty z moją podobizną, i hasłem "iż jest nagroda za upolowanie mnie" lub coś w tym stylu (już nie pamiętam dokładnie, ale hardcorowo było)...

5. Nie wierzę, żeby "po tamtej stronie barykady znaleźli się ludzie o podobnej do mojej mentalności (za Wyrzyka się nie wypowiadam)", bo gdyby takową mieli mieć, to by ich nie było w PISie (proste)...

6. Nie uważam, iż uprawiam tutaj (czy gdziekolwiek) - jak to ująłeś - "kodziarski jazgot", a ponieważ jest już późno i jestem zmęczony, to także nie bardzo skumałem jak w praktyce wygląda to nasze (moje i Wyrzyka) "sranie we własne gniazdo"? Wg ciebie sramy w nie dlatego, że mamy swoje krytyczne zdanie na pewne tematy, a do tego honor i odwagę go użyć? Nie uważam, żeby można to było nazwać twoim kodem; wręcz przeciwnie. A pisiory prędzej czy później odejdą i to w niesławie. Ba, nie wiem czy kiedyś ktoś mądry nie wystąpi o zdelegalizowanie tej partii jako bolszewicko-stalinowskiej. Na razie rządzą, będąc przy tym zakałą naszego narodu i wrzodem na dupie polskiej demokracji.

7. Oj tam, już tyle nie całuj, waść, boć to przeca nie wypada. Poza tym, jam normalny i z chłopami się nie całuję/nawet nie nadstawiam policzka (nie ma takiej opcji) :lol:

tx 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 23:08   

Znana zasada mówi, że każdy tekst zyska, jeśli się go skróci.
Pytanie: o ile należy skrócić ostatni tekst Osana, żeby zyskał?
Odpowiedz: 62%

trenerkoni
Uczeń

Wysłany: 2016-07-04, 23:27   

tx -uważam, że 93%.
Uzasadnienie:
z w/w tekstu wynika:
1. za głowę Osana wyznaczono nagrodę
2. robił boksy, ale tylko w zegarowej
3. jak ktoś chce coś zmienić dogłębnie jest bolszewikiem, gdy tylko trochę - porządnym platformersem
4. Osan wygłup Wyrzyka widzi jako czyn bohaterski, a nie po prostu właśnie wygłup.

Więcej w tekście niczego nie ma.

Ps. A swoją drogą ciekawe ile za tę głowę dawali? I czy to jeszcze aktualne?
Ps. W Anglii trener Wyrzyk jest nieznany, może to usprawiedliwia moja ignorancję?

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-07-05, 08:11   

Otóż drogi trenerze papużek czy tam perliczek (do spółki ze znanym szują, niejakim tx'iem)... Tak w ogóle i a priori, to pocałujcież wy mnie w dupę, no ale że jestem człek przede wszystkim merytoryczny, to dopowiem jeszcze, iż...

1) Nawet nie dopytuj ile dawali za moją głowę, bo i tak nie będzie cię stać, pajacu (w tajemnicy ci jednak powiem, że tyle, ile za Penicylinę)...

2) Nie wiem jakim trzeba być ćwokiem, by z napisanego wołami tekstu o tym, że ktoś nie robił żadnych boksów - wyczytać, że robił je w zegarowej. Chwaliłeś się, że znasz Janów, a nie masz bladego pojęcia choćby o tym, gdzie mieści się stajnia championatowa, skoro stawiasz takie klocki, jak ten o zegarowej (no chyba, że to na potrzeby takiej niby retoryki; żeś niby taki cwany, a lotny w gębie; że masz taki styl'e, look & time'ing)...

3) Dokładnie tak, pisowski kacapie - Polsce nie potrzebna jest żadna pisowska rewolucja... Janów Podlaski w przyszłym roku będzie obchodził 200-lecie swego istnienia. Jako taki miał wystarczająco dużo czasu, by wypracować swoją legendę, charyzmę i mniej czy bardziej ustalony porządek stanu rzeczy. Jak więc ktoś chce wejść teraz do niego tylko po to, by robić w nim "porządki dogłębne", to znaczy, że jest czystym i rasowym bolszewikiem! Takie "dogłębne porządki" (bolszewickie) były już robione w polskich stadninach kresowych w naszej historii i każdy, kto ma choć trochę wiedzy, wie jak się one kończyły. Ostatni taki "dogłębny porządek" zrobili krasnoarmiejcy w Janowie jesienią 1939 roku i chwatit... Oczywiście, że temu kurduplowi z obsesjami, w ślad za nim pisowcom (czyt. bolszewikom), jako pociotkom Lenina, Stalina i Dzierżyńskiego, marzy się wszędzie rewolucja i "nowy porządek" ("dobra zmiana"), ale nie doczekanie wasze...

4) Za małyś (móżdżkiem), tłumoku, by należycie zrozumieć co jest czynem bohaterskim, a co wygłupem. Z tego co widzę, to sam jesteś jednym wielkim "wygłupem" (chodzącą ignorancją), a żyjesz ...

5) Jako taki nie możesz też należycie pojąć tego, co było w moim tekście, a czego nie było. Jak mówi stare przysłowie pszczół: "mądrej głowie, dość trzy słowie". Pacanom to i Biblia Tysiąclecia nie wystarczy...

To tyle co miałem ci (wam) do powiedzenia, dalej bawcie się już, bajtle, sami, a dokazujcie, jakie to zuchy jesteś w gębie (skoro nie staje szarych komórek piętro wyżej). Arrivederci

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-05, 10:15   

tx-e i trenerze koni z jakich danych i jakiego wzoru wyszło wam 62% i 93% straszny rozstrzał wynikowy !!! nie piszecie mało, ciut, dużo, bardzo dużo, podajecie konkretny wyniki !!!

straszna cisza o Caccinim, ocena jego występu, szans na zagranicznych torach, chyba wszystkich wypłoszyła przepychanka Jogi, Tx-a, trenera koni i Osana

tx 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-05, 10:36   

Caccini to inny temat, w innym miejscu. Tu jest poważna rozmowa.

dodane
chodzi o to, czy i ile Wyrzyk będzie nas kosztował.
Trenerkoni obawia się, że nowa władza może zemścić się na wyścigach za odwagę (dla jednych) czy wygłup (dla drugich) Wyrzyka. Dlatego krytycznie ocenia jego gest odmowy przyjęcia pucharu z rąk nowego prezesa TS. Tu jest istota wypowiedzi trenerakoni. Osan jak zwykle zagadał się i zgubił wątek.

Wniosek z obaw trenerakoni jest porażający. Nowa władza może być jak Niemcy (poprawnie politycznie: hitlerowcy) podczas okupacji: za postępek jednego kara dla zbiorowości.
Osan nie odnosi się do tych obaw trenerakoni.

Ja oceniam krytycznie gest Wyrzyka, bo nie miesza się wyścigów do polityki.
Wyrzyk odmówił nie tylko przyjęcia pucharu z rąk nowego prezesa TS, ale trzymał ręce z tyłu i powiedział zaskoczonemu prezesowi, że nie poda mu ręki.
Ten drugi gest Wyrzyka oceniam nawet bardziej krytycznie niż pierwszy, bo nowy prezes TS nie znalazł się tam jako przedstawiciel Pana Prezydenta, a puchar wręczał jako najważniejszy partner Polskiego Klubu Wyścigów Konnych na podstawie umowy z TS.

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-05, 11:11   

Przykro mi, że u Panów emeocje znów wzięły górę i rozmowa zeszła na drugorzędne tory.
Mniej ważny jest powód dla którego Wyrzyk odmówił przyjęcia pucharu od ew, konsekwencji takiego działania.
Wyścigi konne finansowane są przez Spółkę Skarbu Państwa, TS.
To wiemy wszyscy.
Finansowane są głównie z odsetek tzw. lokaty Grada, bo TS na samych wyścigach nie zarabia. Abstrahuję teraz od faktu jak TS jako organizator sprawdza się na wyścigach, ale innego organizatora na razie nie ma i raczej nie będzie.
Los ok. tysiąca koni i ludzi przy nich i z nimi pracujących zależy od tego w jakiej symbiozie będą żyły z TS.
Reperkusje działania Wyrzyka mogą być różne - może nic się nie wydarzyć, ale też może się okazać, że niepotrzebna jest aż tak duża ilość dni wyścigowych, o połowę mniejsza może być kwota przeznaczona na nagrody itd, itp.
Tu o to chodzi, a nie o to czy i na kogo zmieniono prezesów w stadninach koni arabskich.

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-05, 11:23   

ważne że podczas dekoracji Cacciniego oklaskiwało ciut, ciut więcej osób niż w Iwna !!!

Odpowiedz do tematu