|
Tower Racing Forum
|
|
Rewelacja: druga młodość Polish Turf |
| Autor |
Wiadomość |
tx
Dżokej

|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-03-24, 23:09
|
|
|
| Serio? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-03-25, 09:11
|
|
|
| A co tam jest rewelacyjnego? Można poprosić o wymienienie w skrócie w punktach? |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2026-03-26, 13:20
|
|
|
Rewelacją jest jak dla mnie szukanie jakiegoś własnego pośrodka przez Polish Turf.
A jak pisał Pascal w swoich "Myślach" wielkość człowieka jest pośrodku. L. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-03-26, 15:19
|
|
|
| Mylił się. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-03-27, 00:18
|
|
|
| Małe szanse na przegłosowanie wniosku.. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-03-27, 06:30
|
|
|
| Zostawcie Pawła w spokoju. On ma jeszcze przez półtora roku z kilkanaście pensji po kilkanaście tysięcy do wyrwania. Nie rujnujcie jego budżetu domowego. Trochę empatii. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-15, 23:41
|
|
|
Tylko regulamin pisany na kolanie i słabo przemyślany. Wyniki oparte są na wypłatach z totalizatora - super. Ale skąd wziąć wypłatę trójki, gdy biegły trzy konie? Albo czwórki przy 7 koniach? A co, jeśli w kasie nikt nie trafił danego zakładu, przykładowo czwórki, a uczestnik trafnie ją wytypował?
Co się dzieje, gdy w danej gonitwie nie dam typów? Wygrałem 100 pkt? Zamieszczone na końcu zdanie: " Im więcej gonitw wytypujesz, tym więcej masz szans na wysoką pozycję" sugeruje, że wszystkich biegów nie trzeba typować, a przepadają tylko przegrane typy.
Jeśli tak, to chyba się zarejestruję i nie dam żadnego typu przez cały sezon. Mam dużą szansę wygrać te 5 koła :-)). |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-15, 23:58
|
|
|
| Wycofuję ostatnie pytanie. Doczytałem, że punkty dostaję tylko w wyścigach w których brałem udział. Wynika z tego, że brak typów = typ przegrany. Trochę to nielogiczne, bo przecież lepiej nie zagrać niż przegrać, ale niech tam. Pozostają wcześniejsze pytania. |
|
|
|
 |
Turfy
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 10:55
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | Wycofuję ostatnie pytanie. Doczytałem, że punkty dostaję tylko w wyścigach w których brałem udział. Wynika z tego, że brak typów = typ przegrany. Trochę to nielogiczne, bo przecież lepiej nie zagrać niż przegrać, ale niech tam. Pozostają wcześniejsze pytania. |
Dziękujemy za uwagi – część z nich jest bardzo cenna 👍 Już wyjaśniamy:
Tak, regulamin powstał szybko i „na kolanie” – ale była to świadoma decyzja, żeby Liga w ogóle mogła wystartować w tym sezonie. Woleliśmy uruchomić projekt i dopracowywać go w praktyce, zamiast czekać na wersję idealną, która mogłaby nigdy nie powstać. Z czasem wszystkie zasady będą porządkowane i uszczelniane.
I trochę w duchu samej Ligi – niedoskonała, ale działająca wersja na start jest po prostu lepsza niż brak Ligi 😉
👉 Wypłaty zakładów (TRJ, CZW itd.)
Liga opiera się na oficjalnych wypłatach totalizatora. Jeśli dany zakład nie jest rozliczany w totalizatorze (np. trójka przy 3 koniach albo czwórka przy zbyt małej liczbie koni), to taki zakład w Lidze nie jest liczony.
👉 Brak trafień w totalizatorze (np. nikt nie trafił trójki lub czwórki)
W takiej sytuacji pula z totalizatora dla danego zakładu jest dzielona pomiędzy wszystkich typerów, którzy trafili ten zakład w poprawnej kolejności w Lidze w danej gonitwie. Wypłata bazowa jest najpierw dzielona równo między typy, a następnie przeliczana proporcjonalnie do stawki.
Przykład: Jeśli pula wynosi 4300, a w Lidze są 3 typy na dany zakład: 4300 / 3 = 1433,33 pkt (wartość bazowa na typ), następnie wynik jest przeliczany proporcjonalnie do stawki danego typera.
👉 Brak typów w gonitwie
Na każdą gonitwę uczestnik otrzymuje 100 wirtualnych punktów do wykorzystania. Jeśli nie zostaną użyte, przepadają i nie są wliczane do wyniku – w danej gonitwie nie zdobywasz punktów.
👉 Czy trzeba typować wszystkie gonitwy?
Nie – możesz typować dowolne gonitwy. Ranking to suma zdobytych punktów, więc im więcej gonitw typujesz, tym większe masz szanse na wysoki wynik.
System jest prosty: grasz → zdobywasz (albo tracisz szanse), nie grasz → stoisz w miejscu. Dlatego strategia „zero typów przez sezon” nie daje przewagi w klasyfikacji.
👉 Brak typu vs przegrany zakład
W Lidze nie odejmujemy punktów. W każdej gonitwie dostajesz 100 wirtualnych punktów do wykorzystania. Jeśli ich nie użyjesz, przepadają – w efekcie brak typu i przegrany zakład dają ten sam rezultat: 0 punktów.
Różnica polega na tym, że grając masz szansę zdobyć punkty, a nie grając – tej szansy nie masz. Każda gonitwa to osobna okazja do budowania wyniku, dlatego w dłuższym okresie więcej zyskują ci, którzy typują regularnie, nawet jeśli nie wszystkie typy są trafione. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 11:30
|
|
|
| Zabawa dla nawiedzonych |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 11:39
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | Zabawa dla nawiedzonych |
Pozwól bawić się nawiedzonym! Nie każdy jest tak smutny i zgorzkniały jak Ty ;-) |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 12:04
|
|
|
Dzięki za wyjaśnienia. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że przy takim regulaminie znacznie bardziej opłaca się dać w gonitwie typ "spod dużego palca" niż nie dać go wcale. A nuż się trafi. Prowadzi to do sytuacji, w której typy nie są odzwierciedleniem przekonań typujących i stają się częściowo losowe. Według mnie nie powinno tak być.
Ponadto proponowałbym zmienić tę minimalną liczbę koni np. w czwórce z 7 na 9 z zaznaczeniem, że nie dotyczy wycofań dodatkowych. Uniknie się nieporozumień.
Natomiast kwestia, z którą musicie się koniecznie uporać przed rozpoczęciem przyjmowania typów, to sytuacja, w której ktoś typuje porządek, a potem okazuje się, że coś zostało wycofane i w totalizatorze gra się dwójkę. Wiem oczywiście, że typy można zgłaszać do 18.00 i wtedy wycofania powinny być znane, ale ktoś przecież mógł je zamieścić wcześniej, to tak mu czas pozwalał. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,025 sekundy. Zapytań do SQL: 4
|