|
Tower Racing Forum
|
|
Po sezonie: wybory konia roku i inne kategorie |
| Autor |
Wiadomość |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2025-12-13, 14:20
|
|
|
Trochę co innego niż Romaniuk w Traf News usłyszał podczas gali zamknięcia sezonu Jerzy Sawka (dyrektor Partynic):
https://www.facebook.com/share/17ChfguJE1/
Poddaj się woli urokliwej pani prezes TS Stelmach - zdaje się apelować dyrektor Partynic do prezesa PKWK Gocłowskiego.
Nie pisze jednak, co w zamian za poddanie się dałaby pani prezes TS. L. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2025-12-13, 14:36
|
|
|
Komentarz Anny Chrzanowskiej (sędzia wyścigowy PKWK) pod propozycją pana Sawki:
(cały cytat)
10% z Kasyn i Loterii na Nagrody w Wyścigach konnych, Państwo nic nie traci i generuje zyski jeszcze raz pobudzając branże o wyższych wartościach dla kapitału ludzkiego. Takie rozwiązanie wchodzi w Anglii i funkcjonuje w USA w niektórych stanach.
Nie ma wyścigów konnych i hodowli na wysokim poziomie bez kasy.
Wszystkie inne tematy to tematy zastępcze
1100 koni w treningu
2500 koszt utrzymania 1 konia miesięcznie
33 000000 rocznie koszt utrzymania koni przez właścicieli
12 000000 Pula Nagród
Czyli 21 000000 rocznie deficytu po stronie właścicieli koni prywatnych i państwowych.
Nie liczymy kosztów hodowli i zakupu koni.
Panowie i Panie bądźcie poważni, wymiany stołków i obietnice polityków, to nie jest konkretny plan działania.
(koniec cytatu) |
| |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2025-12-13, 15:01
|
|
|
Czytałem też dziś wiele mówiący komentarz Tadeusza Porębskiego (naczelny Passy), ale nie mogę go znależć, może skasował.
Porębski ostro przejechał się po Gocłowskim jako prezesie PKWK i radzi, żeby go zastąpić Bąkowskim z TS (b.dyrektorem STWK), swoim starym przyjacielem.
A w marcu 2024 po wyborze Gocłowskiego chwalił ten wybór ministra rolnictwa, wręcz idealizował nowego dyrektora PKWK. L. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2025-12-13, 16:35
|
|
|
Moje uwagi o wyborze kapituły:
Bremen jako koń roku -
Poza Wielką Warszawską i to dzięki dżokejowi z Anglii nic ważnego nie wygrał, zawodził też za granicą.
Prawdziwym koniem roku był Chesnut Rocket, z dwoma klasykami (polish 2000 Guineas i Derby) no i to prześwetne zwycięstwo w Tuluzie z rpr 114.
Millennium Stud jako właściciel roku -
Niezrozumiała dla mnie decyzja! Ich konie jeden po drugim zawodziły. Bremen i dwulatki to za mało.
Właścicelem roku był dla mnie właściciel Chestnut Rocketa, pan Grzegorz Grzegorowski.
Krzysztof Ziemiański jako trener roku -
Wygrał dwoma końmi Derby i Wielką Warszawską, więc ten wybór sam się broni.
Ale dla mnie trenerem roku była Marlena Stanisławska, a dlaczego? - szeroko uzasadniłem pod Służewiec Tor Wyścigów Konnych fb.
Sanzhar Abaev jako dżokej roku -
Ok, też Stefano Mura zasługiwał na ten wybór.
SK Krasne jako hodowca roku -
Ok, tytuł ten jest jeszcze zasługą wybitnego hodowcy Romana Krzyżanowskiego.
White Wood jako koń roku przeszkodowy -
Dalibóg, nie wiem, czym się zasłużył akurat ten koń na ten wybór.
Rasmy Al Khalediah - jako arabski koń roku -
Ok! bezdyskysyjny wybór!.
Jan Głowacki jako arabski hodowca roku -
Największa zagadka, w jaki sposób i komu udało się przeforsować ten wybór.
Hodowcą roku w tej kategoeii powinna zostać Monika Stelmaszczyk za wyhodowanie niesamowitego Fragnara.
L. |
| |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2025-12-13, 19:13
|
|
|
| Gocłowski, (...) czytaj i zawstydź się. Dziadek Lubicz obnażył Twoje dyletanctwo. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2025-12-13, 19:56
|
|
|
| Dziadku Lubiczu, pięknie go obnażyłeś. Rób mu tak dalej to może wreszcie ten tytan pracy i kreatywności weźmie nogi za pas i ucieknie ze wstydu ze Służewca do Białorusi albo na Seszele. Nie no marzenia. Przecież musiałby zrezygnować z kilkunastu tysięcy mamonki a po nią przecież tam się wkręcił. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2025-12-13, 20:04
|
|
|
| Dziadku Lubiczu, a mógłbyś tak pięknie wypunktować i obnażyć Kapelkę? On co prawda też w tej kapitułce zasiadałbył, ale tylko jako ciało doradcze. Zapewne kilometrówkę i delegację sobie na Służewiec na posiedzenie wystawił. Czy mógłbyś czcigodny dziadku Lubiczu pokazać co przez dwa lata zrobił ów Kapelko dla naszych wyścigów i naszego kochanego toru jako członek (to dużo mówi) zarządu Totalizatora do spraw Służewca właśnie? Może zrobił tak dużo, że stał się ten nasz Służewiec krainą mlekiem i miodem płynącą. I tak się zalepił od tego miodu i kasiory, że koniom trudno się na bieżnię przez to przedostać, stąd kłopoty. Zdradź proszę kilka konceptów tego mistrza ekonomii i zarządzania. Może nawet rząd Tuska z nich skorzysta... |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2025-12-13, 21:41
|
|
|
A czego zabrakło? Osobnej kategorii: Koń roku polskiej hodowli!!!
Wyróżniłbym razem Formułę th i Fragnara ar.
A kto pilnuje interesu polskiej hodowli?
Tu parafraza znanego dowcipu żydowskiego:
Przy umierającym Wiktorze Lubiczu zebrali się jego przyjaciele z Polskiego Klubu Wyścigów Konnych..
Starzec gasnącym wzrokiem ledwie widział już ich pełne smutku twarze.
Słabym głosem wyszeptał:
- Pawełeńku Gocłowski, prezesie PKWK, wierny uczniu naczelnika Budnego, jesteś przy mnie?
- Jestem przy tobie, mistrzu! - zdecydowanie odpowiedział prezes.
- A ty Kubusiu Kasprzaku, nerwusie, jesteś przy mnie? - Jestem, legendo!
- A ty, Krzysiu Wolski, niemowo, jesteś przy mnie? - Jestem i wybaczam wszystko!
- A ty, Jędrusiu Szydliku, wodzireju Służewca, jesteś przy mnie? - Jestem, mój najlepszy przyjacielu!
Stary Lubicz lekko uniósł się i rozejrzał:
- A kto, do jasnej cholery, pilnuje interesu polskiej hodowli!!! - krzyknął ostatkiem sił.
sprawozdawca L. |
| |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2025-12-13, 21:45
|
|
|
| Czy naprawdę zawsze musimy mieszać wyścigi z polityką i gryźć rękę, która - co chyba nie podlega dyskusji - karmi wyścigi? Po co te złośliwości wobec pana Kapelki? Jest fachowcem i z pewnością chce dobrze dla wyścigów. To chyba oczywiste. Dajcie już spokój tym ludziom i zajmijcie się pracą. Oni pracują - a wy? Tylko nagonka i pomówienia. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2025-12-13, 21:52
|
|
|
Odpowiedź na tak postawione pytanie (kto pilnuje intersu polskiej hodowli?) jest w gruncie rzeczy banalna: nikt.
Konie polskiej hodowli „same się pilnują”. Rodzą się dziś poza realnym, państwowym nadzorem i nikogo to specjalnie nie obchodzi.
No chyba że liczymy związek. Jest związek, są spotkania, są paluszki, jest nawet prezes - pełen frazesów i dobrych intencji.
Tyle że z tej całej struktury nie wynika absolutnie nic. |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2025-12-13, 23:01
|
|
|
Jeśli chodzi o wybory, to zgadzam się, ze Chestnut Rocket raczej powinien zostać tym koniem roku. Niemniej nie oburza mnie wybór Bremena. Wygrał 2xkat A w tym Wielką Warszawską. Tx napisał, że dzięki świetnej jeździe Anglika... Ja bym powiedział, że przegrywał inne gonitwy przez złą jazdę tutejszych dżokejów.
Odnośnie właściciela roku tu jeszcze bardziej zgadzam się z Tx. Greg Rocket zgarnął Rulera i Derby, świetny wynik we Francji, a trzeba jeszcze pamiętać, że taka na przykłąd White Rocket też biegała na fajnym poziomie. Jeśli po takim sezonie jaki jest za nami przyznajemy nagrodę Millenium Stud, to może od razu dajmy im ją in blanco na kolejnych kilka lat, bo po przy ich skali inwetycji, zawsze sumarycznie wygrają najwięcej. Czy jednak wyniki z tego sezonu są adekwatnie dobre w stosunku do nakładów? Nie sądzę.
Konia od gonitw skakanych nie komentuję, bo ich zwyczajnie nie śledziłem w tym sezonie. Reszta wyborów jest dla mnie do przyjęcia.
Myślę, że gdyby organizator od razu podał uzasadnienia, byłoby o niebo lepiej. Myślę też, że gdyby w kategoriach było po 5 nominacji też byłoby lepiej i byłoby też mniej kontrowersji.
Odnośnie Pana Kapelki... jak na mój gust przynajmniej udaje, że go wyścigi interesują. Przed nim nie przypominam sobie żadnego pracownika TS, który by sprawiał takie wrażenie. Nie do przecenienia jest też oczywiście fakt, tego dwumilionowego dofinansowania, które choć z pewnością za małe na pewno się przydało. Jeśli jednak okaże się, że to był jednorazowy wyskok, to TS zapewne samo na siebie sprowadzi wojnę ze środowiskiem. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2025-12-14, 13:49
|
|
|
"Passa" też wykluczona
Red. naczelny "Passy", jest też współwłaścicielem koni wyścigowych, nie otrzymał zaproszenia na galę zamknięca sezonu.
Wyraził swoją opinię (niżej) pod Tor Wyścigów Konnych Slużewiec:
(cały cytat) A propos, ciekawe czemu nie wszyscy właściciele koni zostali zaproszeni na galę? Jakim kluczem posługuje się organizator? To że taki typek jak ja, piszący o wyścigach od ponad ćwierci wieku, nie jest godny zaproszenia - rozumiem i nie mam pretensji. Jestem od TS niezależny i mógłbym zakłócić "ładną" atmosferę, np. za dużo wypić i zagdakać jak kogut, bądź też spuentować galę w gazecie niezgodnie z wytycznymi i oczekiwaniami organizatora.
Nawiasem, spędy kończące się darmową wyżerką i wypitką, zwane często dla niepoznaki galami, nudzą mnie po prostu, więc i tak byłbym nieobecny. Ale mojego kolegi, który jest właścicielem dwóch koni, szkoda. Poczuł się kiepsko, niczym ktoś zbędny, niepotrzebny.
Zatem, czy zaproszenie na galę zależy, a) od liczby posiadanych koni; b) poprawnych relacji z organizatorem; c) widzimisię organizatora. Byłbym zobowiązany za wyczerpującą odpowiedź. (koniec cytatu) |
| |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2025-12-14, 13:59
|
|
|
Kocha, nie kocha
Ja wcześniej pytałem w tym samym miejsci:
Czy prasa była zaproszona i kto był z prasy?
Czy byli zaproszeni dziennikarze zajmujący się wyścigami?
Według jakiego kryterium byli selekcjonowani i zapraszani właściciele koni?
Odpowiedziała Kasia Grala, jak zawsze zwiężle:
"Według kryterium: kocha nie kocha". |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2025-12-16, 17:36
|
|
|
| Proponuję te jałowe dyskusje zawiesić do końca roku. A może nawet do premiery Wielkiej Warszawskiej (26.01), filmu przed którego realizacją tzw. środowisko czyli ludzie zza służewieckiego płotu, broniło się wiele lat |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2025-12-16, 17:51
|
|
|
od moderatora do gościa 17:36
Nie ma dyskusji, jest tylko atak jakiegoś niezrównoważonego gościa, tego samego co miesiąc temu, jakby jakaś miesięcznica. L. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,029 sekundy. Zapytań do SQL: 4
|