Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dorpat renovado...
Autor Wiadomość
tx 
Dżokej

Wysłany: 2025-02-20, 14:36   

...ostatni gość 14:20 niby martwi się o przyszlość stajni Adama Wyrzyka, ale z całości jego wypowiedzi przebija jakaś nienawiść.
Odnoszę wrażenie, że są osoby, którym sprawia przyjemność jakieś nienawistne pisanie o tej wybitnej postaci polskich wyścigów konnych.
L.

Gość

Wysłany: 2025-02-20, 14:46   

Anonymous napisał/a:
Wyrzyk jest współwłaścicielem 32 koni? Przecież to chore. Gość cierpi na przerost ambicji i gigantomanię jak jego ukochany PiS. Przecież to musi się skończyć katastrofą taka rozbuchana stajnia. I że są jeszcze chętni by sponsorować to jego hobby. Skąd on bierze tych naiwnych współwłaścicieli - z serialu? Czy ktoś widział trenera który jest tak zachłanny? Mógłby spokojnie prowadzić stajnię na 30 koni i nie robić z siebie największego właściciela w Polsce. A od czterech lat te konie niedotrenowane, nie zrobione, bo jest ich za dużo i słabe kupuje i głównie biegają w trzecich i czwartych grupach. Dużego wyścigu to Wyrzyk chyba już ponad trzy lata nie wygrał. Przy Jodłowskim, Janikowskim, Ziemiańskim wygląda od kilku sezonów jak trenerska miernota. Główny cel doić z kasy niedoświadczonych właścicieli którym wszystko narzuca i traktuje ich jak pionki do płacenia kasy. Bankomaty Wyrzyka.

Dużo racji.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2025-02-20, 14:55   

Lady Teresa: Fakt, co za dużo, to niezdrowo! Dawka rzecz oczywista ma znaczenie.
Mnie akurat dlugość tekstów Dorpata Zielińskiego nie przeszkadza, ze względu na ich profesjonalną budowę.
Ja czytam dwa razy - najpierw przelatuję szybko wzrokiem, akapitami.
Za drugim razem, jeśli coś mnie zaciekawiło - czytam wolno, wczytujac się niejako w wybrane akapity.
Myślę, że Dorpat bardzo poważnie traktuje czytelnika, takiego jak ja, to znaczy zanurzonego w wyścigach.
L.

Teresa
Gość
Wysłany: 2025-02-20, 14:56   

Anonymous napisał/a:
Wyrzyk jest współwłaścicielem 32 koni? Przecież to chore. Gość cierpi na przerost ambicji i gigantomanię jak jego ukochany PiS. Przecież to musi się skończyć katastrofą taka rozbuchana stajnia. I że są jeszcze chętni by sponsorować to jego hobby. Skąd on bierze tych naiwnych współwłaścicieli - z serialu? Czy ktoś widział trenera który jest tak zachłanny? Mógłby spokojnie prowadzić stajnię na 30 koni i nie robić z siebie największego właściciela w Polsce. A od czterech lat te konie niedotrenowane, nie zrobione, bo jest ich za dużo i słabe kupuje i głównie biegają w trzecich i czwartych grupach. Dużego wyścigu to Wyrzyk chyba już ponad trzy lata nie wygrał. Przy Jodłowskim, Janikowskim, Ziemiańskim wygląda od kilku sezonów jak trenerska miernota. Główny cel doić z kasy niedoświadczonych właścicieli którym wszystko narzuca i traktuje ich jak pionki do płacenia kasy. Bankomaty Wyrzyka.

Z tego wpisu wyciągam jedną trafną uwagę – Pan Wyrzyk, mimo zajmowania czołowych lokat w rankingu trenerów, który opiera się na liczbie zwycięstw, a nie na wysokości wygranych nagród, nie odnosi sukcesów na poziomie doświadczonego i utytułowanego szkoleniowca.

Rok 2024 przyniósł mu drugie miejsce w rankingu oraz drugie miejsce pod względem sumy wygranych. Jednak liczba startów jego koni była niemal dwukrotnie wyższa w porównaniu z trenerem Jodłowskim, przy czym średnia wygrana na start wyniosła 7059,8 dla trenera Jodłowskiego i 2458,4 dla Pana Wyrzyka. Rozmach jest, ale wyniki nie są adekwatne do nakładów pracy i ponoszonych kosztów. Widzę w tym źródło frustracji.

Dodatkowo, część koni w tej stajni nie jest opłacana przez właścicieli, lecz należy do trenera lub jest z nim współwłasnościowo powiązana. Pytanie brzmi – czy konie w stajni Pana Wyrzyka są świadome wyzwań, z jakimi przyjdzie im się zmierzyć w nadchodzącym sezonie?

Teresa
Gość
Wysłany: 2025-02-20, 15:06   

tx napisał/a:
Lady Teresa: Fakt, co za dużo, to niezdrowo! Dawka rzecz oczywista ma znaczenie.
Mnie akurat dlugość tekstów Dorpata Zielińskiego nie przeszkadza, ze względu na ich profesjonalną budowę. Ja czytam dwa razy - najpierw przelatuję szybko wzrokiem, akapitami.. Za drugim razem, jeśli coś mnie zaciekawiło - czytam wolno, wczytujac się niejako w wybrane akapity.
Myślę, że Dorpat bardzo poważnie traktuje czytelnika, takiego jak ja, to znaczy zanurzonego w wyścigach.
L.

Z sympatii do Pana, która mimochodem zbudowała się w trakcie naszej wymiany opinii w tym miejscu, pozwolę sobie zwrócić uwagę na jedną literówkę w Pana wpisie. Co ciekawe, dotyczy ona również Pana Zielińskiego.

Napisał Pan: „… to znaczy zanurzonego w wyścigach.” Jednak w słowie „zanurzonego” kryje się owa literówka – poprawna forma powinna brzmieć „zaburzonego”.

Z resztą Pana wpisu zgodzę się po skorygowaniu tego błędu.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2025-02-20, 15:07   

Moja rada do krytyków Wyrzyka: zostawcie go w spokoju. Poradzi sobie!
L.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2025-02-20, 15:14   

Lady Teresa! Nie ma Pani racji: jestem zanurzony w wyścigach konnych, nie zaburzony.
Wyraża Pani opinię o osobie, której Pani nie zna.
L.

Teresa
Gość
Wysłany: 2025-02-20, 15:36   

tx napisał/a:
Lady Teresa! Nie ma Pani racji: jestem zanurzony w wyścigach konnych, nie zaburzony.
Wyraża Pani opinię o osobie, której Pani nie zna.
L.

Może ma Pan rację. Może ja się mylę. Ale to tylko moja opinia, Lordzie Tx.

Kicia
Gość
Wysłany: 2025-02-26, 11:09   

Czytam uważnie. Co widzę? Ano widzę, że pan Robert Zieliński nagle przywdział mundur moralności i odgrywa obrońcę polskich wyścigów konnych. Przez lata wiernie służył Totalizatorowi, a teraz – jakby spadły mu klapki z oczu – nagle przypomniał sobie o uczciwości i wspólnym dobru. Gdzie był wcześniej? Dlaczego przez tyle czasu siedział cicho, współuczestnicząc w destrukcji wyścigów? Czy szykował się do tej ofensywy, czy po prostu miał dobrze opłacone, żeby milczeć? Który Zieliński jest prawdziwy? Ten trzymany na smyczy czy ten, który teraz udaje, że zrzucił kaganiec? I dokąd zamierza nas prowadzić swoimi tyradami? Bo w szczerość jego intencji nikt nie wierzy – pytanie tylko, kto dziś pociąga za sznurki tej pokazowej szarży.

Gość

Wysłany: 2025-02-26, 11:18   

Dla Kici zalecana jest wizyta u psychoanalityka. I kim jest jakaś Kicia, by oceniać ludzi na wyścigach? W tym człowieka który ponad 30 lat jest właścicielem i hodowcą koni a w mediach promuje wyścigi konne jak mało kto. Żałosne.

Gość

Wysłany: 2025-02-26, 11:32   

Anonymous napisał/a:
Dla Kici zalecana jest wizyta u psychoanalityka. I kim jest jakaś Kicia, by oceniać ludzi na wyścigach? W tym człowieka który ponad 30 lat jest właścicielem i hodowcą koni a w mediach promuje wyścigi konne jak mało kto. Żałosne.

Dodane, ku trwodze Gościa powyżej. Pan Robert Zieliński zastosował cwaną sztuczkę. Ten Robert Zieliński, który sprzedawał się Totalizatorowi za srebrniki, nazywał się Robert Zieliński. A ten, który nagle broni wyścigów – bo Totalizator pokazał mu finansowego palca – nazywa się Okiem Dorpata i pisze o sobie w liczbie mnogiej. No i wszystko jasne! To dwie różne osoby. Patent sprawdzony od lat przez TX’a i Lubicza. Stara szkoła w nowych czasach. Jeśli Gość ma pamięć strusia, to lepiej niech oszczędzi sobie pisania tutaj.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2025-02-26, 13:17   

Do ostatniego gościa:
Tylko ktoś z IQ znacznie poniżej średniej może wziąć Roberta Zielińskiego i Okiem Dorpata za dwie różne osoby,
a tx'a (pisze sie z malych liter) i Wiktora Lubicza za jedną osobę... Nie kompromituj się, ostatni gościu!!!
L.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2025-02-26, 13:45   

Do owej Kici: pisze o rzekomej "szczerości intencji" Robert Zielińskiego.
W takim razie, jakie intencje miał ów Zieliński, tworząc Okiem Dorpata?
L.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2025-03-03, 15:14   

Etos pracy dziennikarza:
1. Prawda ponad wszystko – dziennikarz jest odpowiedzialny za rzetelność informacji, nawet jeśli jest to niewygodne dla władzy, reklamodawców, opinii publicznej czy miejsca, w którym pracuje.
2. Misja informowania społeczeństwa – jego zadaniem jest dostarczanie wiedzy, która pozwala ludziom podejmować świadome decyzje, a nie manipulowanie emocjami i faktami.
3. Bez kompromisów wobec zasad – uczciwość, obiektywizm i odwaga w zadawaniu trudnych pytań są ważniejsze niż popularność czy zawodowe układy.

- napisał jeden z gości TR w innym miejscu
i pyta mnie, czy Dorpat Zieliński przestrzegał tych zasad podczas swojej dobrze płatnej pracy dla Totalizatora Sportowego.

Moja odpowiedź:
Lec radził: "Bądź rozsądny, nie mów prawdy".
Robert Dorpat Zieliński, niestety, nie był zbyt rozsądny i mówił/pisał prawdę.
L.

Gość

Wysłany: 2025-03-03, 17:47   

tx napisał/a:
Etos pracy dziennikarza:
1. Prawda ponad wszystko – dziennikarz jest odpowiedzialny za rzetelność informacji, nawet jeśli jest to niewygodne dla władzy, reklamodawców, opinii publicznej czy miejsca, w którym pracuje.
2. Misja informowania społeczeństwa – jego zadaniem jest dostarczanie wiedzy, która pozwala ludziom podejmować świadome decyzje, a nie manipulowanie emocjami i faktami.
3. Bez kompromisów wobec zasad – uczciwość, obiektywizm i odwaga w zadawaniu trudnych pytań są ważniejsze niż popularność czy zawodowe układy.

- napisał jeden z gości TR w innym miejscu
i pyta mnie, czy Dorpat Zieliński przestrzegał tych zasad podczas swojej dobrze płatnej pracy dla Totalizatora Sportowego.

Moja odpowiedź:
Lec radził: "Bądź rozsądny, nie mów prawdy".
Robert Dorpat Zieliński, niestety, nie był zbyt rozsądny i mówił/pisał prawdę.
L.

Ale Pan Zieliński sam napisał w jednym ze swoich postów, że jego wiedza o zamiarach dyrekcji Służewca była dużo większa, niż mógł ujawnić. Nie napisał wszystkiego, bo uderzyłoby to w plany dyrekcji. Chyba chodziło o wpis dotyczący przerobienia Służewca na centrum hippiki i kastrację wyścigów. Jak więc Pan wywnioskował, że Pan Zieliński pisał prawdę?

Odpowiedz do tematu