|
Tower Racing Forum
|
|
Stan toru - oświadczenie trenera Adama Wyrzyka |
| Autor |
Wiadomość |
Joga
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 15:13 Stan toru - oświadczenie trenera Adama Wyrzyka
|
|
|
Trener Adam Wyrzyk na swoim profilu na Facebooku wydał następujące oświadczenie:
| Adam Wyrzyk napisał/a: | MAŁE OŚWIADCZENIE!!
Ponieważ stan toru praktycznie się nie zmienia i cały czas jest twardy, pomimo zapewnień że będzie lepiej i zaangażowaniu wielu ludzi, tor wyścigowy na Służewcu jest nadal niebezpieczny. Kolejny nasz dobry koń uległ kontuzji!!! AKWANTARIO po niedzielnym starcie w nagrodzie Janowa uległ poważnej kontuzji ścięgna. Tor jest za twardy i za szybki dla dobrych koni, to ambitne i klasowe konie płacą najwyższą cenę. Wyhodowanie takiego konia to 3lata, trening 2 lata i wszystko jest zmarnowane w przeciągu krótkiej chwili. Ponieważ osoby odpowiedzialne za całą sytuację nie potrafią stanać na wysokości zadania, nie pozostaje nam nic innego jak WYCOFAĆ WSZYSTKIE KONIE Z NADCHODZĄCEGO WEEKENDU . W trosce o bezpieczeństwo naszych najlepszych koni będę zmuszony podjąć takie kroki. Prowadzę rozmowy z właścicielami aby wycofać nasze konie z niebezpiecznych startów po źle przygotowanej bieżni |
Post spotkał się z mnóstwem pozytywnych reakcji. Negatywnych się nie dopatrzyłam, ale z tego, co wiem, trener blokuje nieprzychylnych sobie użytkowników, więc może dlatego Co Wy na to? |
| |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 15:33
|
|
|
| Nie dziwi mnie ta decyzja, taka firma jak totalizator powinna być w stanie wygospodarować środki na odpowiednie nawodnienie CAŁEGO toru. Nawet jeśli planują w przyszłości modernizację systemu nawadniania (co zapowiadają), to wobec okoliczności pogodowych w tym roku (drugim takim zresztą z rzędu) powinni zapewnić doraźne rozwiązanie zapewniające koniom bezpieczeństwo. Inna sprawa, że na razie jest to wola trenera, musi się jeszcze spotkać ze zrozumieniem właścicieli, dla których to będzie poważny test. |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 15:37
|
|
|
| PS. trener wrzucił zdjęcie z opisem stanu toru dnia 16.06 - tor 1.8 do 2.4 przy czym najtwardszy w celowniku.... |
|
|
|
 |
Joga
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 15:40
|
|
|
| Wątpię, czy znajdzie się właściciel, który zgodzi się na wycofanie konia. No chyba, że trener oddałby mu pieniądze za zapis i za ewentualną wygraną, jeśli konik był podchodzący. Co zaś się tyczy problemu toru - tu chyba trzeba zmodernizować cały system irygacji. Inną kwestią jest to, czy faktycznie kontuzja araba Wyrzyka spowodowana była przez tor. Zawsze wydawało mi się, że kontuzje ścięgien przytrafiają się raczej na błotnistej nawierzchni... Ale sprawa nawadniania toru jest bez wątpienia KLUCZOWA i powinna być głośno przedyskutowana, bo panująca susza w tym sezonie daje się mocno we znaki. |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 15:46
|
|
|
| Już się znalazł - właściciele Interview podjęli taką decyzję już zdaje się 2 tygodnie temu. Najbardziej interesujące jest oczywiście zdanie właścicieli Salasamana i Alex Dream (przypomnę, że miał już poważną kontuzję rok temu) |
|
|
|
 |
Joga
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 15:47
|
|
|
Zdjęcie, o którym wspomina kostor:
 |
|
|
|
 |
elamanamou
Starszy uczeń

|
Wysłany: 2019-07-04, 15:49
|
|
|
| Ja wycofuje jednego konia z weekendu! Nie ma co ryzykowac. Drugi lubi lekki tor to jeszcze rozwazam czy biegac w tych warunkach. Lekki to nie znaczy beton!!! |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 15:51
|
|
|
| Znamienne zdanie trenera Wyrzyka, które daje do myślenia (to weekend Derbowy)" startują najlepsze konie jakie mam" |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 17:30
|
|
|
Bardzo emocjonalne oświadczenie trenera Wyrzyka, bo jego najlepszy koń arabski zszedł z kontuzją.
Wyrzyk wyraził w tym swoim oświadczeniu opinię, że tor wyścigowy na Slużewcu jest "niebezpieczny", ale nie podał z jakiego powodu jest niebezpieczny. (dodane - później oświadczenie zostało przeredagowane). Z kontekstu wynika, że 30 czerwca tor trawiasty był niebezpieczny z powodu zbyt małej elastyczności podłoża. Wyrzyk poinformował, że koń, którego siodłał - Akwantario zszedł z toru z poważną kontuzją ścięgna. Trener podejrzewa, jak wynika z kontekstu jego oświadczenia, że przyczyną tej kontuzji była zbyt twarda bieżnia. Pytanie, które od razu przychodzi do głowy, czy jeszcze jakiś inny koń niż Akwantario zszedł z bieżni z kontuzją?
29 i 30 czerwca biegało łącznie, jak obliczyłem 149 koni.
29 czerwca tor nie był twardy, był lekko-elastyczny według oficjalnego komunikatu, o współczynniku 2.7, przy temperaturze 26 stopni C. 30 czerwca, czyli wtedy, kiedy biegał Akwantario stan toru podobny, też lekko-elastyczny, 2.6, czyli na granicy z lekkim, ale nie twardym, przy wysokiej temperaturze 33 stopnie. Z powtórek wyścigów - nie kurzyło się spod kopyt. Dla mnie to dowód, że bieżnia była dobrze przygotowana, jak na warunki pogodowe. Ale mogę się mylić. |
| |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 17:44
|
|
|
Byłabym pierwsza, która przyklasnęłabym takiemu oświadczeniu, gdyby było wydane i zastosowane np. w ub. tygodniu. Mało tego, trener Wyrzyk mógłby ustalić z trenerami ze Służewca przeprowadzenie takiego protestu i zorganizować szerszą akcję.
Natomiast taka decyzja w dwudniówce, jednej z najważniejszych w sezonie, wydaję mi się nieodpowiednia. To nie fair wobec właścicieli koni, którzy zainwestowali nie małe pieniądze w zapis, mają nadzieję na jak najlepszą postawę swoich koniu, a tu stawia się ich pod ścianą - albo wycofujesz konia, albo jesteś wyrodnym właścicielem, który nie dba o dobro swojego podopiecznego.
Trener Wyrzyk zdaje się nie miał oporu zapisywać trenowane przez siebie konie w Sopocie, gdzie nawierzchnia to naprawdę beton.
Jego Natalka wygrała derby na torze 2,8 - wtedy nie było sprzeciwu, choć w tym wyścigu doznał śmiertelnego złamania Mister Great. Jak my z Jogą podnosiłyśmy larum u ówczesnego rzecznika toru, poradził nam byśmy same wzięły kubełki i poszły lać bieżnię.
Taka akcja powinna mieć miejsce na 1-2 tygodnie przed derbowym weekendem, żeby organizator miał czas na reakcję, a nie trzy dni przed Derby. |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2019-07-04, 18:07
|
|
|
Ach znowu ten krnąbrny i "szalony" Wyrzyk rozrabia ,jak on śmie ,co za typ antysłużewiecki
A ja wchodzę na stronę Służewca i widzę na żywo z kamerki "transmisja na żywo" trawka nawet zielonkawa,wiaterek wieje zachodni patrząc na flagi....władcy wyścigograjdołka czekają na deszcz ,do niedzieli daleko ,ale prognozy mówią,że deszczu nie będzie
Nie martwcie się, rodzina wysyła tr.Wyrzyka do fryzjera ,by ładnie wyglądał w dzień derbowy, bo mu "piórka" zbytnio urosły ,więc może wszystko będzie OK |
_________________ Koniofan
 |
|
|
|
 |
gambl100procent
Dżokej

|
Wysłany: 2019-07-04, 18:10
|
|
|
Jak dla mnie to frajerska próba doprowadzenia toru do stanu który będzie sprzyjający dla Salasamana.
Na miejscu właścicieli kazałbym startować i tak... |
_________________ Żyj śmiało |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2019-07-04, 18:20
|
|
|
Zaraz biere konewkię i idę lać wodę na tor ,będzie cacuśnie
Zapraszam pół Ursynowa ,najpierw pod siedzibę zarządu, by się zdało..... |
 |
|
|
|
 |
morpheus
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2019-07-04, 18:44
|
|
|
Koniofan, nie lać, a zraszać! |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2019-07-04, 18:47
|
|
|
W nocy będzie rosa ,bo będzie chłodno i zrosi tor jak trza
Dodane : jak to jest ,kiedyś tr. Ziemiańskiemu tak polali tor ,ze Infamia frunęła po zwycięstwo ,a tr.Wyrzykowi nie chcą te niedobre ludzie , ale wtedy byli chyba inni rządziciele |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,034 sekundy. Zapytań do SQL: 5
|